У данашњем вријеме када се суочавамо са различитим респираторним тегобама, често долази до нејасноћа у разликовању симптома који муче.
Да ли је то само пролазна прехлада или нешто више – питање је које многе мучи.
Како можемо разликовати симптоме прехладе од симптома алергијске кијавице?
Прехлада обично траје од 5 до 7 дана и карактерише је:
запушен нос,
воденаста и касније зеленкаста секреција из носа,
благо повишена тјелесна температура,
малаксалост,
језа,
дрхтавица,
умор.
"Важно је напоменути да прехлада пролази сама од себе, било да је лијечимо или не, док трајање алергијске кијавице зависи од присуства алергена у ваздуху, на који је пацијент преосјетљив", истичу љекари.
Дакле, може трајати мјесец, два, шест мјесеци, па чак и дуже. Такође, битна разлика је да алергијска кијавица увијек укључује:
свраб носа,
свраб меког непца,
свраб очију и кијање у салвама.
Док код прехладе свраб није присутан.
Да ли постоји одређено доба године када су људи више склони прехладама, а када алергијама?
Прехладе се углавном јављају у хладнијим месецима, због чега се и називају прехладама, и изазване су вирусима.
Алергијска кијавица, с друге стране, често је повезана с периодом цветања биљака, дакле од раног прољећа до краја љета.
Који су најчешћи узрочници алергијске кијавице и како се они разликују од узрочника прехладе?
"Као што сам већ рекао, узрочник прехладе је вирус, док су узрочници алергија алергени. Најчешћи алергени су полени дрвећа, трава и корова. Полени дрвећа су најприсутнији од краја зиме до почетка прољећа, полени трава од средине маја до средине јула, а полени корова од средине јула до краја октобра", наводи др Бојан Марковић са сајта "Стетоскоп".
Да ли је могуће имати и прехладу и алергијску кијавицу у исто вријеме и како то утиче на лијечење?
"Могуће је имати и једно и друго истовремено, али то нема практичног значаја јер, као што сам већ споменуо, прехлада пролази сама од себе. Довољно је лечити алергијску кијавицу", објашњава др Марковић.
Које су ефикасне мере превенције за смањење симптома алергијске кијавице?
Препоручује се конзумирање хране богате калцијумом, попут млека и млечних производа, тамнозеленог поврћа као што су:
спанаћ,
кељ,
броколи,
соја,
сок од поморанџе,
орашасти плодови попут бадема, љешника, ораха,
сардина и слично.
Калцијум је стабилизатор мастоцита и смањује ослобађање хистамина, који је главни кривац за симптоме алергијске кијавице.
Такође, препоручује се вечерње, свакодневно прање косе ради смањења изложености алергенима, чешћа промена одјеће и постељине, спавање са затвореним прозорима због високе концентрације алергена у јутарњим часовима, провођење времена ван подручја богатих алергенима, као и систематско уклањање корова на нивоу државе, преноси Мондо.