Zdrava biljka

Liječi upale mokraćnih kanala, dijabetes, anemiju

  • 22.04.2022. 14:48

Samonikla korovska biljka kopriva u narodu je čuvena po svojim ljekovitim svojstvima, posebno uzevši u obzir činjenicu da je svaki dio ove biljke dobar po zdravlje – list, korijen i sjeme.

Obzirom na obilje vitamina koji su sadržani u mladim izdancima ove biljke, u narodu čuvena žara se oduvijek koristila kao pomoć kod anemije, upale mokraćnih kanala, spriječava upalne procese u organizmu.

Još su stari Grci prepoznali ljekovitost koprive i koristili je u svrhu masaže protiv bolova uzrokovanih reumom i osteoporozom. Ona se smatra najpoznatijim prirodnim sredstvom koje pomaže protiv anemije, odnosno malokrvnosti. Povoljno utiče na stabilizaciju šećera u krvi, a zahvaljujući diuretskom dejstvu i na regulaciju krvnog pritiska. Pospješuje varenje i izlučivanje toksina iz organizma.

Djelotvorna je i kod bolesti dijabetesa, problema sa bubrežnim kamencom, upalama mokraćnih kanala, anemije, kožnih bolesti, povećanja prostate...

Ona pozitivno djeluje na problem sa alergijama, prehladom, gihtom, reumom, išijasom, bolesti jetre, žuči i slezene, kod loša probava, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Djelotvorna je i kod bolesti dijabetesa, problema sa bubrežnim kamencom, upalama mokraćnih kanala, anemije, kožnih bolesti, povećanja prostate. Ubrzava metabolizam, jača imunitet, spriječava upale, zaustavlja krvarenje. Podstiče obnovu ćelija pa tako pomaže i kod obnove hrskavičnog tkiva.

Kako se prikuplja kopriva?

Kopriva se bere u čistoj prirodi, što dalje od ulice i zagađenih zona. Mladi listovi koprive, ubrani prije cvjetanja su najukusniji za konzumaciju i imaju najjače dejstvo. Idealno vrijeme za berbu lista koprive je proljeće, prije cvjetanja, a može se brati i u jesen prije formiranja sjemena. Prilikom berbe, obavezna je zaštita ruku rukavicama jer mravlja kiselina i histamin prisutni u lisnim dlačicama mogu nadražiti kožu te izazvati svrb, bol, crvenilo i oteklinu. Beru se sasvim mladi listovi, koji se termički obrađuju za trenutnu konzumaciju ili se suše za kasniju upotrebu.

Ukoliko želite da imate domaću koprivu tokom cijele godine, listove koprive možete osušiti u hladovini, na prozračnom mjestu, pa je tako osušane odložite u platnene kutiije ili vreće. Korijen se vadi u proljeće i jesen. Nakon što se četkom dobro očisti od zemlje, suši se kao i lišće, u hladovini, na prozračnom mjestu.

Čaj za čišćenje organizma

Za pripremu čaja za čišćenje krvi i cijelog organizma potrebno je zagrijati 200 mililitara vode do tačke ključanja. Provrelom vodom naliti nekoliko listova svježe koprive i ostaviti da odstoji u poklopljenoj keramičkoj šolji između 5 i 10 minuta.

Čaj nikako ne smije da se priprema u metalnoj posudi ili šoljici. Nakon što je kopriva odstajala u vreloj vodi, mješavinu je potrebno procijediti, po želji zasladiti i konzumirati. Čaj od koprive konzumirajte umjereno i nikada ga nemojte konzumirati prije spavanja. Čaj je najbolje piti mlak, nezaslađen i u malim gutljajima. Čaju možete da dodate, med, limunov sok i izrendani đumbir. Tako ćete dodatno ojačati organizam i zaštititi ga od raznih infekcija koje vrebaju zimi, prenosi B92.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.