ATV

Специјалиста породичне медицине

Миљановић за АТВ: Антибиотике узимати на вријеме и за одређено стање

  • Извор: АТВ
  • 17.11.2023. 08:36

Специјалиста породичне медицине др Бранкица Миљановић рекла је за АТВ јутро да антибиотике треба узимати на вријеме и за одређено стање.

Миљановић је истакла да су антибиотици група антимикробних лијекова, тј. лијекови који се користе за уништавање бактерија те спречавају њихов раст и размножавање.

Према њеним ријечима, антибиотици спадају у групу најчешће прописиваних лијекова.

"Они се данас користе у хуманој ветеринарској медицини, користе се за лијечења, али и за неке превентивне сврхе. Широка је примјена антибиотика", рекла је Миљановић.

Када се прописују антибиотици?

Миљановић истиче да су антибиотици лијекови против бактеријских инфекција и никако их не би требало преписивати за неке друге инфекције узроковане другим микроорганизмима.

"Ми се у овој седмици налазимо у седмици борбе против антимикробне резистенције, од 13. до 19. новембра је Свјетска здравствена организација прогласила Свјетски дан борбе, односно подизања свјесности о неупотреби антибиотика, дакле кад они нису потребни", рекла је Миљановић.

Она је истакла да оно што доводи најчешће до резистенције на антибиотике јесте управо неправилно и непотребно коришћење антибиотика.

"Непотребно је кад не треба, а неправилно уколико не дајемо у правом тренутку за право обољење, уколико не поштујемо временски период, било да је по типу временског узимања лијека или дужине трајања терапије, односно премало или предуго узимамо терапију", рекла је Миљановић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм