Испробајте

Мућкајте три пута нед‌јељно уље у устима по 20 минута и спријечићете ове болести

  • Извор: Пинк
  • 02.07.2025. 17:08

Мућкање уља у устима може смањити број штетних бактерија у устима, побољшати здравље десни и помоћи у спречавању настанка проблема попут непријатног задаха и каријеса.

До користи које мућкање уља доноси долази тако што се бактерије везују за уље и након завршеног испирања избаце из уста, остављајући окружење са знатно мањим бројем бактерија.

Поред тога, ова пракса може подстаћи лучење пљувачке и на тај начин додатно смањити количину бактерија у устима, а одређене врсте уља имају и антиупална својства, преноси Пинк.

Мрави од памтивијека наговјештавају догађаје, ево када слуте зло и несрећу у кући

Мрави од памтивијека наговјештавају догађаје, ево када слуте зло и несрећу у кући

Употреба уља за испирање уста као начин превенције каријеса, лошег задаха, крварења десни, сувог грла и уста и испуцалих уста има богату историју. Најчешће се повезује са ајурведом, традиционалном индијском медицином која уобичајено подразумијева употребу сусамовог или кокосовог уља. Мућкање уља у устима траје знатно дуже, између 15 и 20 минута. Све што је потребно јесте да се супена кашика, односно око 15 ml уља стави у уста, а затим почне са мућкањем и испирањем. По завршеном испирању, уље је потребно испљунути, испрати уста млаком водом, а затим зубе темељно опрати на уобичајен начин, четкицом и пастом за зубе.

Колико често мућкати?

Према традиционалним ајурведским препорукама, рутину мућкања уља требало би обављати прије прања зуба, најмање три пута нед‌јељно. За највеће бенефите, према овој традиционалној индијској медицини, испирање уста уљем требало би практиковати сваког јутра, одмах након буђења и то на празан стомак.

Која уља користити?

Мућкање уља у устима требало би да донесе користи независно од тога које уље се користи, а два најпопуларнија избора су:

Сусамово уље: Традиционална ајурведска пракса мућкања уља уобичајено подразумијева коришћење сусамовог уља, за које се вјерује да најефикасније спречава болести десни и појаву каријеса.

Кокосово уље: Оно се данас најчешће користи, а препоручује се хладно цијеђено кокосово уље. Осим што је пријатног укуса, кокосово уље садржи велике количине лауринске киселине, која има антимикробна својства.

Поред ова два уља, могуће је користити готово све друге врсте уље, укључујући маслиново, сунцокретово, ланено и друга уља. Препорука је да се увијек користе квалитетна хладно цијеђена, нерафинисана, идеално органска уља.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: