Zdravlje crijeva

Najmoćniji prirodni probiotici koji su puni vitamina i čiste crijeva

 • Izvor: Agencije
 • 19.03.2023.13:55

Zdravlju crijeva možete pomoći ukusnim namirnicama koje su prirodni probiotici.

Probiotici se svrstavaju u dobre bakterije jer pomažu organizmu da bude zdrav, a nisu samo neophodni za normalnu probavu nego i za naše cjelokupno zdravlje.

Povezani su sa smanjenjem depresije, boljim zdravljem srca, jačanjem imunog sistema i poboljšanjem izgleda kože. Probiotici poboljšavaju funkcionisanje metabolizma što može sprečiti niz zdravstvenih problema kao što su gojaznost i dijabetes.

Ako želite da unesete više probiotika u svoj organizam, uvrstite ove namirnice u svoju svakodnevnu ishranu.

Jogurt

Jogurt nastaje procesom fermentacije mlijeka. Fermentisani mliječni proizvodi poput jogurta često sadrže manje laktoze od punomasnog mlijeka i bolji su za one koji nisu tolerantni na laktozu. Jogurt je dobra opcija jer ga je lako pronaći, možete kupiti bilo koji ukus koji vam prija i možete ga jesti bez pripreme.

Kiseli krastavci

Mnogi nisu upoznati s činjenicom da kiseli krastavci sadrže probiotike. Međutim morate biti sigurni da kupujete fermentisane kisele krastavce.

Slana voda u koju su stavljeni krastavci ne zaustavlja rast zdravih mikroorganizama tokom fermentacije kao što je slučaj sa sirćetom. Ipak, imajte na umu da kiseli krastavci u teglicama imaju visok sadržaj natrijuma.

Kefir

Kefir je fermentisano mleko napravljeno od kefirnog zrna. U kravlje ili kozje mlijeko dodaje se kefir. Mješavina se ostavi da fermentiše oko jedan dan, a zatim se mlijeko filtrira iz zrna čime se dobija napitak od kefira. Dobijeni napitak je moćan probiotik koji sadrži više probiotika nego jogurt.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je dvostruko fermentisani sok od jabuke. Godinama se koristi kao pomoć pri mršavljenju jer ima prirodne probiotike iz procesa fermentacije. Ukus mu je intenzivan pa ako ne volite da ga uzimate direktno, dodajte ga u salatu ili u marinadu.

Sir

Određene vrste sireva mogu biti sjajan izvor probiotika. Stariji sirevi uključujući gaudu, čedar, edam, ali i mlađi sirevi imaju probiotike.

Zimnica

Zimnica od povrća, a prije svega kiselog kupusa štiti i jača imunitet. Posebno je hranljiva jer prolazi kroz proces fermentacije. Bogata je i hranjivim stvarima kao što su kalcijum, kalijum i magnezijum, ali i vitamin C. Kiseli kupus je dobar za probavu, a preporučuje se osobama koje koriste antibiotike kako bi vratili crevnu floru u ravnotežu, piše portal Zadovoljna.rs.

 • 17:00 Top 10 tajni i misterija

  Da li ste ikada razmišljali postoje li vanzemaljci, susreti druge vrste i paranormalne aktivnosti? Da li je Bigfoot zaista postojao? Da li čudovište još uvijek spava na dnu Loch Nessa? Postoje li anđeli? Kakve tajne kriju 'svete spise'?

 • 17:50 Narod priča (R)

  Pred našom kamerom, otvoriće se i ispričati priču, oni za koje ne znamo koliko u sebi nose ljubavi, istrajnosti, hrabrosti, oni koji znaju koliko je život čudnovato težak i lak, oni koji su osjetili i stradanje i ljepotu životne jednostavnosti.

 • 18:20 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:31 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.