Pogledajte listu

Namirnice koje su moćan saveznik u borbi protiv kancera

  • Izvor: informer
  • 12.11.2021.12:20

Redovno konzumiranje hrane bogate antikancerogenim jedinjenjima, za koje je potvrđeno da sprečavaju rast i širenje oboljelih ćelija, može preventivno da utiče na nastanak raka!

Iako je rak jedna od najtežih bolesti, pri čemu se često označava kao neizliječiva, ljudi i dalje nalaze načine da je pobijede i izliječe. Od pojedinih oblika raka zaštitićete se ako redovno jedete hranu bogatu antikancerogenim jedinjenjima, za koje je potvrđeno da sprečavaju rast i širenje ćelija raka.

Vitamin D

Iako vitamin D ima mnogobrojna pozitivna dejstva na zdravlje, njegova važna uloga sastoji se u liječenju i prevenciji karcinoma. Brojne studije su pokazale da redovno izlaganje sunčevom svetlu može da pomogne pri sprečavanju pojave karcinoma dojke, debelog crijeva, ali i drugih oblika raka.

Pred vama je lista nekoliko moćnih antikancerogenih namirnica koje možete već danas da uvrstite u redovnu ishranu.

Kurkuma

Kurkuma spada u najmoćnije antioksidantne i antikancerogene začine. Veoma je popularna u azijskoj i indijskoj kuhinji, a za njen aktivni sastojak kurkumin naučno je dokazano da štiti tijelo od razvoja karcinoma, ali djeluje i na već prisutne maligne ćelije. Jedna kašičica kurkume dnevno koristi se kao preventivno sredstvo protiv ove bolesti.

Kupusnjače

Opširna istraživanja su pokazala da kupusnjače (kelj, kupus, keleraba, karfiol, brokoli, bela repa, rotkva...) sadrže jedinstvene biološki aktivne materije koje djeluju na uklanjanje kancerogena iz tijela, prije nego što im se pruži prilika da oštete DNK. Većina istraživanja potvrdila je da konzumiranje kupusnjača posebno pozitivno djeluje na karcinome pluća i probavnog trakta.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat polifenolima, te je izvrstan antioksidantni i antikancerogeni napitak. Ustanovljeno je da ciljano djeluje na ćelije raka, čime sprečava njihov razvoj i širenje.

Na tržištu postoje različite vrste zelenog čaja uključujući japanske maču i senču, te pojedine kineske vrste čajeva. Svaki od njih ima jedinstveni sastav s posebnim antikancerogenim materijama. Ovi čajevi takođe posjeduju visok nivo katehina, koji su najaktivnija jedinjenja čaja.

Bijeli luk

Bijeli luk, vrlo cijenjen u narodnoj medicini, smanjuje opasnost od razvoja raka debelog crijeva. Pored toga, komponente bijelog luka imaju sposobnost da uspore ili zaustave rast tumora prostate, bešike i želuca.Jedno od njegovih važnih jedinjenja - alicin - ciljano uništava maligne ćelije raka, dok one zdrave ostaju netaknute. Ova začinska biljka sadrži i dialil sulfid, djelotvoran pri usporavanju rasta ćelija raka dojke.

Začini

Mnogi začini imaju sposobnost da blokiraju širenje malignih ćelija u organizmu i da spriječe djelovanje toksina, virusa i bakterija. Najdjelotvorniji među njima, pored kurkume, jesu seme kima, origano, cimet, đumbir i ljute papričice.

Paradajz

Redovna konzumacija paradajza i proizvoda od paradajza povezana je sa smanjenim rizikom od pojave pojedinih oblika raka, ali i u manjoj mjeri sa srčanim bolestima. Među glavnim komponentama koje pozitivno utiču na odbranu od kancerogena jesu karotenoidi, a naročito likopen.Ovaj pigment ima dokazano pozitivan efekat kod prevencije raka prostate, a zabilježen je učinak i kod raka dojke i pluća.

Pečurke

U drevnoj kineskoj medicini se već vijekovima koriste ljekovite pečurke, s obzirom na to da sadrže jedinstvena antivirusna, antimikrobna, antiinflamatorna kao i antikancerogena svojstva.

U današnje vrijeme potvrđeno je da pečurke imaju ključnu ulogu u pokretanju apoptoze, procesa uništenja ćelija raka. Vrste pečuraka šitake, kao i pečurka čaga, veoma su djelotvorne u borbi protiv raka.


Tagovi: