Симптоми анемије су бројни и нарушавају квалитет живота, а само неки од њих су појачан умор, вртоглавица, несигурност, поремећај сна, поспаност, брзо замарање…
Др Перишић истиче да је коприва драгоцјена биљка, која је лако доступна свима, а може да помогне у рјешавању проблема анемије.
"Монаси у једном удаљеном манастиру када иду у зимски боравак носе само кукурузно брашно, коприву и дивљу јабуку. Они би требало да пате од анемије јер не једу месо. Али не пате, а зашто? Због коприве! Коприва је једина биљка која има висок процента гвожђа, а апсорпција је веома велика. Колико се апсорбује гвожђе из шпината, блитве, зеља? Само шест одсто. А из коприве је 30 одсто! Дакле, коприва је изузетно антианемично поврће“, истиче овај гастроентеролог за ТВ Прва.
Перишић је објаснио и како је најбоље спремити коприву, тако да буде здрав, а ипак веома укусан прилог ручку:
"Припремите је као шпинат. Пропржите мало лука, бланширајте 15 до 20 минута копривин лист, па додајте луку, као и пола литра воде и оставите да се кува пола сата. Додајте онда и мало шаргарепе, кукурузног брашна, мало киселе павлаке и два умућена јаја. Укус је изванредан, укусније него шпинат. То је један популаран начин припреме и једите то два пута недјељно.“
Др Перишић каже да коприву можемо да уберемо буквално било ге, па чак и поред пута, јер се све штетне материје испирају прањем.
"Коприва не мора да се бере по воћњацима и башта, ње има свуда, она расте свуда. Гдје год да је нађете она је истог квалитета. Пере се 15 минута под јаким млазом. Коприва је чудо биљка! Домаћица треба да је опере у рукавицама, јер жари“, каже он.
Коприва има пуно витамина Ц и бетокаротена, а има и мангана, који се бори против деменције.
"Једи два пута недјељно коприву и нећеш бити дементан“, закључио је др Перишић.