ATV

Oprez

Ova sredstva za proljetno čišćenje su veoma opasna za zdravlje

 • 12.04.2023. 15:23

Budući da se zima bliži kraju, mnoge od nas čeka veliko proljetno čišćenje, ali ovo trebate imati na umu.

Mnogi popularni proizvodi za čišćenje sadrže toksine i štetne sastojke koji mogu izazvati napade astme, alergijske reakcije, utjecati na reproduktivno zdravlje, pa čak i povećati rizik od raka. Ovo su četiri uobičajena proizvoda za čišćenje kuhinje koji mogu uzrokovati više štete nego koristi.

Sredstva za čišćenje rerni

Studija objavljena u časopisu „Clinical Toxicology“ otkrila je da je slučajno gutanje sredstava za čišćenje rerni obično rezultiralo povraćanjem, bolovima u trbuhu i iritacijom grla, dok je direktan dodir s kožom uzrokovao opekotine. Osim toga, udisanje sredstava za čišćenje rerni dovelo je do respiratornih problema, uključujući bol i stezanje u prsima te kašalj.

- Sredstva za čišćenje rerni sadrže niz hemikalija, uključujući lužinu i amonijak, koje mogu naškoditi vašem zdravlju - Peter Maajkl (Michael), dr. med., zdravstveni savjetnik i glavni medicinski direktor VUE-a.

Ove hemikalije mogu izazvati iritaciju kože i očiju te nadražiti disajni sistem ako se udahnu. U teškim slučajevima sredstva za čišćenje rerni mogu izazvati hemijske opekotine na koži i očima, što dovodi do ozbiljnih respiratornih problema.

Lysol

Lysol proizvodi za dezinfekciju mogu ubiti 99,9 posto virusa i bakterija, ali to ne znači da su njihovi sastojci sigurni za ljude. Dioksin, glavni sastojak koji se nalazi u proizvodima za čišćenje Lysol, vrlo je otrovna hemikalija koja je nusprodukt određenih industrijskih procesa, poput spaljivanja otpada, izbjeljivanja papira i proizvodnje pesticida i herbicida, tvrdi američki Nacionalni institut za okolišne zdravstvene nauke. Osim toga, dioksini mogu uzrokovati probleme u razvoju kod djece, probleme s neplodnošću kod odraslih, pobačaje, oštećenje imunološkog zdravlja i hormonske poremećaje.

- Udisanje Lysola može uzrokovati depresiju centralnog nervnog sistema, dok izlaganje kože može uzrokovati alergijsku reakciju, poput crvenila ili blage upale - kaže Majkl.

Gutanje Lysola također može biti opasno, jer sadrži 79 posto denaturiranog etanola, koji može iritirati oči i sluznicu.

Izbjeljivač

Izbjeljivač je široko korišteno sredstvo za čišćenje u domaćinstvu koje je fantastično za sterilizaciju i uklanjanje mrlja, prema Institutu za čišćenje. Međutim, izbjeljivač sadrži hemijski spoj nazvan natrijev hipoklorit za koji je utvrđeno da uzrokuje iritaciju, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, poteškoće s disanjem, glavobolje i kašalj kada se udiše, prema studiji iz 2022. objavljenoj u časopisu „Environmental Analysis Health and Toxicology“.

- Izbjeljivač je uobičajeni proizvod za čišćenje u kućanstvu koji može uzrokovati respiratorne probleme, naročito kada se koristi u slabo prozračenim prostorima - objašnjava Majkl.

Pare iz izbjeljivača mogu nadražiti oči, nos i grlo, što dovodi do piskanja, kašlja i nedostatka zraka. Izbjeljivač, također, može izazvati hemijske opekotine na koži i očima ako se ne koristi pravilno.

Osvježivači zraka

Kada sve dobro očistite, najviše volite i da sve miriše? No, prije nego što posegnete za osvježivačima zraka, prvo dobro pročitajte etiketu.

- Mnogi osvježivači zraka sadrže hlapljive organske spojeve (VOC) koji mogu nadražiti oči, nos i grlo te uzrokovati glavobolje, vrtoglavicu i mučninu - kaže Majkl.

Važno je uvijek čitati etikete i slijediti upute na proizvodima za čišćenje, kako biste smanjili rizik od štete za svoje zdravlje. Osim toga, prirodni proizvodi za čišćenje mogu biti sigurnija i zdravija alternativa tradicionalnim proizvodima za čišćenje.

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:30 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?