Obratite pažnju

Namirnice koje svakodnevno konzumiramo uništavaju metabolizam

  • Izvor: klix.ba
  • 21.03.2023. 08:13

Hrana koja nam je najdostupnija i koju vrlo često konzumiramo je loša za naše zdravlje.

Postoji nekoliko visoko prerađene hrane poput grickalica ili sokova, koja može usporiti naš metabolizam, a loša je za zdravlje.

Stoga trebali biste izbjegavati ovu vrstu hrane, a to savjetuju i nutricionistice Heather Hanks, Lisa Richards i Beth Hawkes. One smatraju bismo se trebali kloniti slatkih, prerađenih granola pločica i voćnih sokova iz trgovine.

Granola pločice

Ove namirnice se u trgovinama vrlo često nalaze na policama sa zdravom hranom pa mnogi posežu za njima kada trebaju međuobrok. Međutim, nutricionistice tvrde da one nose više štete nego koristi.

"Granola pločice su najgora hrana za mršavljenje jer su pune rafiniranih šećera. Mnogi proizvođači tvrde da su zdrave jer sadrže zob. I dok je zob doista dobar izvor vlakana, problem je u dodanim sastojcima koji ih čine nezdravima. Prerađena hrana se proizvodi od rafiniranih ugljikohidrata koji stvaraju upalu i uništavaju zdravlje crijeva", pojašnjava Hanks za She Finds.

Voćni sokovi

Opcije zdravih sokova poput voćni sokovi također su pune skrivenog šećera. Ukoliko svakodnevno konzumirate voćne sokove to može uzrokovati probleme poput nadutosti, upale, usporenog metabolizma i debljanja.

"U jednom soku od narandže od 350 mililitara, nalazi se oko 31 grama šećera, što je 22 grama više nego u istoj količini Coca-Cole", tvrdi Hawkes.

Takođe, uglavnom voćni sokovi iz trgovine nemaju hranjivu vrijednost.

Tagovi: