Riječ nutricionista

Ove namirnice su zdrave i kad su zamrznute

 • Izvor: avaz
 • 22.05.2023. 22:30

Mnoge namirnice i dalje zadržavaju svoju nutritivnu vrijednost iako su zamrznute.

- Smrznuta hrana poput voća i povrća, ribe i mesa, pa čak i hljeba koji je obogaćen vitaminima i mineralima, podjednako je hranljiva kao i svježa. Zamrznuti proizvodi su obično jeftiniji od većine svježih proizvoda, tako da su oni odlična opcija ako želite da uštedite nešto novca - rekla je nutricionistkinja Rijanon Lambert.

Ona je dodala da odabir smrznutih proizvoda takođe može biti odličan način da se smanji bacanje hrane jer se stvari mogu zamrznuti i kasnije jesti. Ovo je posebno važno jer troškovi života i dalje rastu.

Ovih pet namirnica je zapravo jeftinije i zdravije kupiti smrznute.

Smrznuti grašak

Mnogi od nas već imaju kesicu graška u zamrzivaču. Ovu namirnicu mnogo je jeftinije kupiti smrznutu nego svježu i lagan je dodatak svakom obroku. Takođe, sadrži priličnu količinu vlakana, antioksidansa i vitamina, kao i minerale koji su zdravi za srce, kao što su magnezij, kalij i kalcij.

Sjeckani bijeli luk

Držanje kesice smrznutog i nasjeckanog bijelog luka u zamrzivaču će vam uštedjeti vrijeme i novac. Neće izgubiti svoj okus kada se zamrzne, iako bi mogao izgubiti dio svoje jačine. Zbog toga možete da nastavite da uživate u prednostima bijelog luka - njegov glavni aktivni sastojak, alicin, može podržati vaš imuni sistem u borbi protiv virusa.

Smrznute brokule

Brokula je još jedno povrće koje je lako ubaciti u svoj obrok i koje daje nutritivne vrijednosti čak i kada je zamrznuto. Konzumiranje ove superhrane može značajno poboljšati zdravlje crijeva i dati podršku u kontroli težine, zdravlju mozga, upale i imunološkoj funkciji.

Smrznuta riba

Zamrzavanje ribe neće umanjiti njenu nutritivnu vrijednost - i dalje ćete uživati ​​u prednostima omega-3 masnih kiselina i vitamina D i B2 koje sadrži.

Smrznuto bobičasto voće

Bobičasto voće stavljeno u obrok s jogurtom je zdrava namirnica za doručak. Međutim, često će porcija svježeg voća sadržavati samo nekoliko njih - kupovina smrznutog znači da ćete ih imati više za manje novca i da će trajati duže. Prema studiji državnog univerziteta Južne Dakote, smrznute borovnice sadrže više antioksidansa, koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti, uključujući rak. Smrznute maline su odličan izvor vitamina C, koji će ojačati vaš imuni sistem.

Tagovi:
 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: The Paper/Novine (R) (12+)

  Serija 'Novine' hrvatska je kriminalistička serija u režiji Dalibora Matanića, a prema scenariju Ivice Đikić.

 • 17:50 Metar moga sela (R)

  Marin Marinković, dugogodišnji urednik i TV lice naše medijske kuće, poći će putevima sela u cijeloj Republici Srpskoj, zavirti u domove vrijednih domaćina, otkriti tradiciju i pustiti glas naroda da opiše svoj život i rodnu grudu.

 • 18:20 Na ivici terena

  Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u trećoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centralna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.