Предности

Ово вјероватно нисте знали: Зашто треба додати ловоров лист у храну

  • Извор: Агенције
  • 15.03.2024. 15:34

Ловоров лист се генерацијама користи код кувања због његовог неодољивог мириса и ароме. Он је, такође, добар за здравље.

Ловоров лист побољшава профил глукозе и липида код особа с дијабетесом типа 2. Једна студија је показала да конзумација ловоровог лишћа, од један до три грама дневно током 30 дана, смањује факторе ризика за дијабетес и кардиоваскуларне болести те је сугерисала да би ловоров лист могао бити користан за особе с дијабетесом типа 2, пише "Хелт Шотс".

Ловоров лист, такође, може смањити ниво "лошег" холестерола. Осим тога, помаже код желучаних тегоба те олакшава пробаву.

Етерично уље од ловоровог лишћа може се користити за ублажавање симптома разних респираторних проблема. Линалол у ловору има природна умирујућа својства која могу помоћи код третирања стреса, тјескобе и депресије.


Разоткривање мистерије бијелих трагова на небу - шта су заиста

Разоткривање мистерије бијелих трагова на небу - шта су заиста

Ловоров лист, такође, има антифунгална својства, па се препоручује за олакшавање гљивичних инфекција. Осим тога, захваљујући томе што садржи рутин и кофеинску киселину може помоћи у заштити здравља срца.

Јединствена комбинација антиоксиданса и органских спојева у листовима ловора, укључујући фитонутријенте, катехине, линалол и партенолид, може помоћи код негативних учинака слободних радикала који узрокују рак, наводи се у часопису "Журнал оф Нутришн Рисерч".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: