Dragan Trivun

Pacijent sa stomom održao predavanje medicinskim sestrama na UKC-u Srpske

 • Izvor: Srna
 • 23.05.2023. 18:07

Predsjednik Udruženja stomičara Republike Srpske Dragan Trivun, pacijent sa stomom 29 godina, održao je danas predavanje medicinskim sestrama i tehničarima na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske i prenio im iskustva o njegovanju kolostome.

Generalni direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić rekao je da su danas upriličili ovo predavanje jer će iskustva pacijenta doprinijeti da još bolje shvate problematiku pacijenata sa stomom.

Đajić je istakao da je UKC Srpske jedna od rijetkih ustanova u Srpskoj koja se može pohvaliti svakodnevnom, kontinuiranom edukacijom zaposlenih svih profila.

Evo šta možete prenijeti preko granice a da ne budete kažnjeni

Evo šta možete prenijeti preko granice a da ne budete kažnjeni

Trivun je ocijenio da njegov lični primjer, budući da tako dugo ima stomu, najbolje govori o tome kako rade hirurzi u UKC-u Republike Srpske.

"Pacijenti su nakon zahvata deprimirani i imaju određene probleme, a mi kao Udruženje smo tu da im pružimo i psihološku i edukativnu podršku. Hvala Upravi i Đajiću, kao i svim hirurzima i medicinskim sestrama koje su stub zdravstvenog sistema i nose veliki teret", rekao je Trivun, koji je predavanje održao povodom obilježavanja 15 godina od osnivanja ovog udruženja.

Načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC-a Srpske Zoran Aleksić pojasnio je da je stoma vještački otvor koji se izvodi na koži na prednjem trbušnom zidu.

Smeće na igralištu u banjalučkom naselju Borik

Smeće na igralištu u banjalučkom naselju Borik

"Nakon operativnog zahvata izvođenja stome, pacijent odlazi na odjeljenje i brigu o njezi stome preuzimaju naše medicinske sestre. Riječ je o zdravstvenoj njezi hirurškog bolesnika. Njegovanje stome je ozbiljan posao, ali može biti i jednostavan ukoliko se savlada sve ono što je neophodno", rekao je Aleksić.

Vršilac dužnosti glavne sestre Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Željka Ćetković rekla je da samo kvalitetno edukovana medicinska sestra može dobro da edukuje i pacijenta i članove njegove porodice, kako bi se pacijent što brže oporavio i vratio svakodnevnim životnim aktivnostima.

Idete na more u Hrvatsku ili Crnu Goru: Evo kakve vas cijene očekuju ove godine

Idete na more u Hrvatsku ili Crnu Goru: Evo kakve vas cijene očekuju ove godine


 • 14:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 15:00 Tet a tet (R)

  Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti? Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

 • 16:00 Autošop magazin (R)

  Specijalna emisija posvećena automobilizmu i auto-industriji, aeornautici, digitalnim tehnologijama i saobraćaju. Sve što ste željeli da saznate o automobilima.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: The Paper/Novine (R) (12+)

  Serija 'Novine' hrvatska je kriminalistička serija u režiji Dalibora Matanića, a prema scenariju Ivice Đikić.