Здравље крви директно утиче на нашу виталност и цјелокупно здравствено стање. Крвна слика, која укључује параметре попут броја црвених крвних ћелија и хемоглобина, може много рећи о нашем тијелу.
Кључан фактор за здраву крв је правилна прехрана, а посебно корисни могу бити одређени природни сокови.
Природни сокови
Најмоћнији природни сокови за здравље крви и побољшање циркулације
Сок од цвекле – богат жељезом, фолном киселином и витамином Ц, помаже у стварању црвених крвних ћелија и повећава хемоглобин. Нитрати у цвекли побољшавају циркулацију и могу снизити крвни притисак.
Сок од ароније – извор жељеза, витамина Ц и антиоксиданса који повећавају хемоглобин и смањују оксидативни стрес, јачајући крвне жиле и срце.
Сок од наранџе – иако нема пуно жељеза, висока разина витамина Ц повећава апсорпцију жељеза из хране те флавоноиди доприносе здрављу крвних жила.
Сок од шипка – богат витаминима и минералима, побољшава стварање црвених крвних ћелија, смањује крвни притисак и дјелује протуупално, штитећи срце и крвне жиле.
Сок од кеља – садржи жељезо, витамин К и витамине Б скупине који подржавају стварање крви, згрушавање и здравље срца. Калциј у кељу помаже циркулацији.
Редовна конзумација
За дуготрајне резултате савјетује се редовна, али умјерена конзумација.
- Три до четири пута седмично – сокови од цвекле, ароније, наранџе и шипка, како би тијело добило потребне храњиве твари за здравље крви.
- Једном дневно – сок од кеља у мањим количинама (150-200 мл), због високе нутритивне вриједности.
Редовно уношење ових сокова може значајно побољшати крвну слику, здравље циркулације и смањити ризик од срчаних болести, преноси Аваз.