Savjeti

Pet prirodnih sastojaka koji mogu da vam otčepe nos

  • Izvor: B92
  • 22.01.2022.10:27

Svako ko je ikada imao začepljen nos zna koliko problema ovo stanje može izazvati.

Osim što vam nos stalno curi, začepljen nos može biti uzrok glavobolja, a u ozbiljnijim slučajevima izaziva i zapaljenje sinusa.

1. Crni luk kao prirodni lijek za začepljen nos

Od davnina, crni luk se smatra jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika. Fenolne komponente imaju jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Što su mu miris i aroma jači, bogatiji je antioksidansima, a samim tim i zdraviji.

Najbolje je konzumirati ga sirovog. Liječenje crnim lukom ne oštećuje sluzokožu nosa i ne izaziva zavisnost. Pogodan je i za primjenu kod male djece.

Ogulite jednu glavicu crnog luka i presijecite je na pola. Uzmite jednu polovinu i pokušajte da kroz nos udišete njen miris narednih 5 minuta. Ponovite po potrebi.

2. Ulje eukaliptusa kao savršen lijek za začepljen nos

Pravi se od svježih listova biljke eukaliptus. Veoma korisno kod poteškoća sa gornjim disajnim putevima kao što su sinusitis i začepljen nos. Savršen je lijek za prehladu, grip i infekcije koje se često javljaju zimi.

Umiruje i pomaže kod nesanice, koja se često javlja kod osoba sa blokiranim disajnim putevima.

Miris je blag i osvježavajuć, pa se može primeniti i kod liječenja male djece.

Sipajte tri kapi ulja eukaliptusa u kadu sa kupkom. Lezite u kadu i boravite u njoj narednih 15 minuta. Ponoviti svaki dan uveče pred spavanje.

3. Jabukovo sirće za čišćenje sluzi

Kada se pravi od čistih, organskih sastojaka, može značajno da ojača vaš imunitet i generalno da poboljša vaše zdravlje. Rastvara sluz koja se nagomilava po telu, pa čak i u nosu.

Rješava problem začepljenih i upaljenih sinusa i ublažava sve simptome koji ga prate.

Nakon tretmana jabukovim sirćetom, vaši disajni kanali će ponovo normalno funkcionisati.

Pomiješajte dvije kašičice jabukovog sirćeta sa soljom tople vode. Dodajte kašičicu meda. Piti tri puta dnevno.

4. Limun olakšava izbacivanje sekreta iz nosa

Bogat je antioksidansima i jedan je od najpoznatijih izvora vitamina C. Olakšava izbacivanje sekreta iz nosa. Smanjuje upalu krvnih sudova unutar nosa, zahvaljujući visokoj koncentracije askorbinske kiseline.

Upotreba limuna u ishrani vam garantuje jak imunitet i brz metabolizam, a postoje i naučni dokazi da ovo citrusno voće smanjuje rizik od srčanog udara i pojave kancera.

Dvije kašike limunovog soka pomešajte sa pola kašičice crnog mljevenog bibera i vrlo malo soli.

Nanesite smjesu unutar nosnih šupljina. Dejstvo ćete osjetiti nakon par minuta, prenosi B92.

5. Bosiljak kao lijek za začepljen nos

Inhalacija mirisa bosiljka, ali i konzumacija ove biljke u vidu začina, čaja ili bilo kog drugog oblika, spriječiće taloženje sekreta i pomoći će vam da izbacite količinu koja je začepila vaš nos.

Ublažićete i glavobolju, nesanicu i mučninu. Bosiljak možete gajiti kod kuće ili u stanu, u saksiji ili u baašti i koristiti ga po potrebi.

Uberite 4-5 svježih listića bosiljka, sažvaćite ih dobro, pa progutajte. Raditi ovo jednom ujutru prije doručka i jednom uveče nakon večere.

Tagovi: