FDA

SAD odobrila upotrebu Fajzer vakcine na djeci od 5 do 11 godina

  • Izvor: Agencije
  • 26.10.2021.23:02

Američka vlada dozvolila je da se vakcina Fajzer/BioNTech daje djeci uzrasta od pet do 11 godina.

Stručnjaci Uprave za hranu i lijekove (FDA) podržali su taj potez u utorak, otvarajući put za hitno odobrenje u roku od nekoliko nedjelja.

Kompanija je u septembru saopštila da su rezultati istraživanja pokazali da je ova vakcina bezbjedna za djecu u toj starosnoj grupi, piše BBC.

SAD su do sada davale ovu vakcinu onima koji imaju 12 i više godina. Najnovija odluka direktno utiče na oko 28 miliona djece u SAD.

Savjetodavni komitet FDA za vakcine i srodne biološke proizvode utvrdio je danas da su koristi od uzimanja ove vakcine veće od rizika.

Očekuje se da će FDA odobriti nalaze komiteta, otvarajući put direktoru CDC-a da preporuči da vakcinacia djece počne već početkom sljedećeg mjeseca.

Zvanični podaci iz SAD pokazuju da je 160 djece uzrasta od pet do 11 godina umrlo od korona virusa od početka pandemije. Ukupno, ova zemlja je zabilježila blizu 740.000 smrtnih slučajeva od ovog virusa.

Poređenja radi, Velika Britanija je počela da primjenjuje vakcinu za djecu uzrasta od 12 do 15 godina. Glavni medicinski službenici u zemlji preporučuju jednu dozu vakcine za djecu u toj starosnoj grupi, iako se pristupi razlikuju u drugim zemljama.

Tagovi: