Сочне трешње могу бити и дом непозваних гостију - бијелих ларви. Да ли конзумирање трешања са црвима може да штети вашем здрављу?
Ларве које се крију у трешњама су ларве трешњине муве, инсекта из породице мува Тепхритидае. Женке ове врсте полажу јаја у зрело воће, стварајући тако окружење у којем се ларве хране месом плода док не сазру.
Стручњаци наглашавају да ненамјерно конзумирање ларви трешњине муве не представља озбиљнији ризик по здравље. Ларве нису отровне и не преносе болести, иако сама помисао на њихову присутност може изазвати гађење.
Ипак, особе са осјетљивим дигестивним системом и алергијама, нарочито на инсекте или гриње, могу имати тегобе након конзумирања оваквих трешања. Могући су благи симптоми као што су надутост, мучнина или пролив.
Посебан опрез препоручује се особама са ослабљеним имуним системом, јер њихов организам може бурније реаговати на протеине из инсеката.
Иако су озбиљније посљедице ријетке, важно је бити свјестан могућности непријатних симптома.
Како ефикасно очистити трешње?
Да бисте избјегли непријатна изненађења приликом конзумирања трешања, можете користити провјерену методу из домаће радиности.
Воће је потребно потопити у хладну воду и додати со (кашика соли на литар воде) најмање 30 минута, а највише један сат.
Промјена средине изазива да живе ларве испливају на површину. Након тога, трешње треба добро проциједити и испрати под млазом текуће воде.
Потапање у сланој води је дјелотворно, али не уклања све трагове ларви. Зато стручњаци препоручују пажљив преглед воћа прије конзумирања, преноси Нова.
Мале рупице на кори, неуједначена боја или видљиве црне тачке могу указивати на присуство ларви.