Imuno sistem

Šta znači "imunokompromotovan"?

  • Izvor: Index.hr
  • 25.05.2022.11:58

Jednostavno rečeno, imunokompromitovanost znači da vaš imunološki sistem ne radi onako kako bi trebalo da bi vas zaštitio od infekcije ili da ne može da razlikuje vaše i strane ćelije.

"Postoji mnogo načina na koje ljudi mogu da budu imunokompromitovani", kaže hematolog Stjuart Seropian.

On dalje kaže da je "imuni sistem veoma složen, sastavljen je od mnogo različitih tipova imunih ćelija koje služe različitim funkcijama. Ne postoji jedinstveno stanje imunokompromitovanosti."

Nekoliko stručnjaka, koji rade na Univerzitetu Jejl u područjima transplantacijske hirurgije, neurologije, imunologije i onkologije, ponudilo je svoja obrazloženja.

Šta znači "imunokompromitovan"?

Dobro je pokušati razumjeti šta imuni sistem čini za nas.

"Imuni sistem ima dvije osnovne funkcije: identifikovati strano tkivo i obezbijediti odbranu od infekcije", objašnjava dr Seropian.

Ona dodaje da za osobu kažemo da je imunokompromitovana prvenstveno kada je osjetljivija na infekcije od zdravih osoba zbog problema sa bar jednom od te dvije funkcije.

Šta dovodi do toga da osoba postane imunokompromitovana?

Postoji više načina na koje pojedinac može da bude imunokompromitovan, kaže dr Dejvid Hafler sa Univerzoteta Jejl. On dijeli uzroke u dvije velike grupe: grupu genetskih mutacija i bolesti, kao što je HIV, koji prouzrokuje gubitak imunološke funkcije, i grupu lijekova za određene bolesti, uključujući imunoterapiju.

Imunoterapija je tretman koji može da potisne ili priguši imunske odgovore kada je imuni sistem "preaktivan", kao kod autoimune bolesti u kojoj imunske ćelije napadaju zdravo tkivo ili kod transplantacije organa.

Autoimune bolesti koje stvaraju ovaj preaktivan odgovor uključuju reumatoidni artritis, dijabetes tipa 1, multiplu sklerozu (MS) i upalnu bolest creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis), prenosi "Index.hr".

Tagovi: