Istraživanje

Sviranje klavira smanjuje stres i depresiju

  • Izvor: Srna
  • 05.12.2022.12:49

Sviranje na klaviru može doprinijeti smanjenju lošeg raspoloženja, stresa i depresije - pokazuje naučno istraživanje.

Naučnici sa univerziteta u Batu ističu pozitivan učinak sviranja ili učenja sviranja na klaviru na sposobnost mozga da obradi slike i zvukove.

Istraživači su pratili početnike koji su pohađali satove klavira samo jedan sat sedmično u periodu od 11 sedmica.

Kako prenosi portal "Sajens njuz", ispitanici su prijavili znatna poboljšanja u prepoznavanju audio-vizuelnih promjena u okolini, kao i smanjen osjećaj tjeskobe, stresa i depresije.

Individualne instrukcije uključivale su 20 minuta vježbi za prste, nakon čega je slijedilo sviranje djela sa popisa gradiva za prvi razred muzičke škole, smjer klavir, u trajanju od 40 minuta.

Rezultati pokazuju da je kod osoba koje su učile svirati klavir poboljšana sposobnost obrade multisenzornih informacija – vida i zvuka, a nakon instrukcija bili su i manje anksiozni.

Karin Petrini, profesor na Odjeljenju za psihologiju Univerziteta u Batu,

objašnjava da je sviranje instrumenta poput klavira - složen zadatak.

Od muzičara se traži da zna iščitati partituru, da generiše pokrete i prati slušne i taktilne povratne informacije da bi nastavio s daljim aktivnostima.

"U naučnom smislu, taj proces povezuje vizuelne sa slušnim elementima i rezultira multisenzornim treningom za pojedinca", pojašnjava Petrinijeva.

Rezultati studije ukazuju na činjenicu da sviranje klavira ima značajan, pozitivan uticaj na način na koji mozak obrađuje audio-vizuelne informacije čak i u starijoj životnoj dobi kada je plastičnost mozga smanjena.

Autori istraživanja smatraju da bi muzičko podučavnje moglo biti korisno za osobe sa mentalnim poteškoćama, zbog čega provode dodatna istraživanja da bi to i potvrdili.