Potrebna podrška

Trudnoća i period nakon porođaja su teška stanja za majke

  • 02.08.2018. 13:23

Udruženje EKO EHO – Centar za edukaciju i promociju zdravog života, Banjaluka provodi kampanju širenja svijesti javnosti o značaju i učestalosti poremećaja mentalnog stanja žena tokom trudnoće i nakon porođaja. 

Postporođajni poremećaji koji obuhvataju postporođajnu tugu, depresiju i psihozu su sve učestalije komplikacije poslije rođenja djeteta. 

"Jedna od 7 majki će doživjeti postporođajnu depresiju nakon rođenja djeteta, 1 do 2 od 1000 žena će doživjeti postporođajnu psihozu (od čega 4% izvrši čedomorstvo, a 5% ih počini samoubistvo), 15 do 21% žena će patiti od depresije ili anksioznosti tokom trudnoće, a od toga 50-75% osoba se nikada ne detektuje i ne dobije adekvatnu pomoć", navodi se u saopštenju.

Za ove učestale komplikacije kod nas ne postoji adekvatan skrining, niti odgovarajuće dostupne grupe podrške.
 
"Preliminarni rezultati ankete koje naše Udruženje trenutno provodi govore da se čak 95% žena na području Bosne i Hercegovine izjasnilo da nisu dobile nikakve informacije o mogućim komplikacijama i promjenama u mentalnom stanju tokom trudnoće i nakon poroda, a jednak procenat njih je rekao da u slučaju postojanja simptoma nisu znale kome mogu da se obrate za pomoć. Aktivnosti koje Udruženje trenutno sprovodi usmjerene su na podršku ovim ženama, informisanje i širenje svijesti javnosti o navedenim problemima kroz Facebook grupu podrške (Niste same-grupa za podršku ženama u postporođajnom periodu)u kojoj žene mogu da razmjene svoja iskustva i dobiju savjet psihologa, informisanje putem društvenih mreža, medija, brošura, kao i kroz grupe za psihološku podršku ženama koje osjećaju promjene u svom mentalnom zdravlju (radionice psihološke podrške - grupna terapija pod nadzorom stručnog lica).Često u našem društvu žene ne nailaze na razumijevanje za ovakvu vrstu problema i same prolaze kroz ova stanja. To nije krivica majki i one ne smiju u tome biti same. Informisanjem trudnica i majki, kao i njihovih partnera, porodica i društva u cjelini, i odgovarajućom njegom može se spriječiti pogoršavanje simptoma, a moguć je i potpuni oporavak", navodi se u saopštenju Udruženje EKO EHO – Centar za edukaciju i promociju zdravog života.

Trudnice, majke i njihova okolina treba da shvate da su teška stanja tokom perioda trudnoće i nakon porođaja čest i prirodan proces i nešto što se dešava skoro svakoj ženi. Potrebno je da se ženama pruži podrška kako bi u budućnosti bile slobodne da govore o tome i međusobno se podržavaju.