Naučnici upozorili na pojavu novih sojeva

"Vjerovatno je da će imunitet stvoren vakcinom slabiti"

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 31.07.2021.10:36

Velika je vjerovatnoća da zaštita osigurana virusom protiv zaraze slabi, pa i od potencijalno teških oblika oboljenja od kovida-19. Zato će kampanje vakcinacije potrajati idućih godina, kažu naučnici iz savjetodavne grupe britanske vlade.

Kako se navodi u zaključcima iz dokumenata koji razmatra SAGE (Naučna savetodavna grupa za vanredna stanja), velika je vjerovatnoća da imunitet na SARS-CoV2 stvoren vakcinom, vremenom oslabi, pa i za potencijalno teški oblik bolesti, ali vjerovatno u manjoj mjeri.

- Prema tome vjerovatno je da će se tokom idućih godina nastaviti kampanje vakcinacije protiv SARS-CoV-2, ali za sada ne znamo koja će učestalost revakcinacije biti optimalna da bismo zaštitili ranjive od kovida-19 - navode naučnici.

Dokument nazvan "Koliko dugo će vakcine štititi od COVID-19", sastavili su istaknuti virolozi i epidemiolozi iz više ustanova: Kraljevskog koledža iz Londona, Univerzitete Birmingam i Zavoda za javno zdravlje Engleske.

Britanija je inače odobrila i koristi vakcine tri proizvođača: AstraZeneca, Fajzer i Modernu.

Stvarni podaci pokazuju da vakcine štite 95 odsto ili više od varijante alfa koja je dominirala Britanijom početkom 2021. godine, tvrde naučnici, ali sposobnost vakcine da zaštite od infekcije i prenosa na druge osobe je manja.

U posebnom izvještaju za britansku vladu od 22. jula, naučnici kažu da postoji "realna mogućnost" da će se pojaviti novi sojevi koji bi mogli da izazovu teška oboljenja ili slabiti efikasnost vakcine koje su sada na raspolaganju.

Pojava tih novih sojeva virusa mogla bi da se vodi jačim kontrolama i zatvaranjem sa negativnim posljedicama privredu.

(Telegraf)