ATV

Zabrinjavajuće

Zagađenost vazduha uzrok velike smrtnosti u Italiji

 • 13.04.2020. 08:18

Zagađenje vazduha je povezano sa značajno višom stopom smrtnosti zaraženih korona virusom, pokazala je analiza. Ona dokazuje da je čak i maleni porast nivoa zagađenosti u godinama prije pandemije povezan sa porastom smrtnosti od 15 odsto.

Istraživanje sprovedeno u SAD pokazalo je da bi malo čistiji vazduh na Menhetnu u prošlosti mogao sada da spasi stotine života.

S obzirom na velike razlike u nivoima toksičnog vazduha među zemljama, istraživanje sugeriše da će ljudi u zagađenim oblastima daleko vjerovatnije umrijeti od korona virusa nego oni koji žive u čistijim područjima, prenosi Gardijan.

Naučnici su naveli da je loš vazduh već poznat kao nešto što povećava rizik od respiratornih i srčanih problema.

U odvojenom izvještaju naučnika iz Italije primijećeno je da visoke stope smrtnosti koje su zabilježene na sjeveru zemlje upravo u korelaciji za najvišim nivoima zagađenosti vazduha.

Naučnici navode da bi njihova otkrića mogla da budu upotrebljena kako bi se osiguralo da područja sa visokim nivoom zagađenja preduzmu dodatne mjere predostrožnosti kako bi usporili širenje virusa i rasporedili dodatne resurse.

Zagađenje vazduha je već palo zbog uvedenih mjera, ali naučnici navode da bi obezbjeđivanje čistijeg vazduha u budićnosti pomoglo u smanjenju smrti Covid-19.

Studija koju su sproveli istraživači sa Harvard škole za javno zdravlje iz Bostona analizirala je zagađenje vazduha i smrtnost o korona virusa do 4. aprila u 3.000 američkih okruga, pokrivajući 98 odsto stanovništva.

– Okrili smo da je povećanje od samo 1 μg/m3 čestica PM2,5 povezano sa povećanjem stope smrtnosti za 15 odsto – zaključio je tim.

Studija je u obzir uzela i druge faktore poput stope siromaštva, pušenja cigareta, te broj testiranja i slobodnih kreveta u bolnicama. Isto tako, iz analize su izuzeli Njujork, koji ima daleko više slučajeva od ostalih, kao i one okruge gdje je smrtnost od korona virusa manja od deset.

– Prethodna istraživanja pokazala su da je izloženost zagađenom vazduhu značajno povećala rizik od smrti tokom epidemije SARS 2003. godine. Tako da mislimo da su naši rezultati konzistentni s tim nalazima – rekla je Rejčel Neteri, članica tima istraživača s Harvarda.

– Ova saznanja mogu nam pomoći da podstaknemo stanovništvo koje je više izloženo zagađenju da preduzmu dodatne mjere te izdvoje više sredstava za smanjenje rizika od smrti od covida-19. Verovatno je da će covid-19 još dugo biti širom naših života, uprkos našim nadama o vakcini i lijekovima. U svjetlu ovoga, morali bismo razmotriti dodatne mjere da se zaštitimo od izloženosti zagađenju kako bismo smanjili smrtnost od covida-19 – rekao je Siao Vu, takođe član Harvardova tima.

Druga studija, objavljena u italijanskom časopisu Invajronmental Polušn, zaključila je kako bi se visok stepen zagađenja u sjevernoj Italiji mogao smatrati dodatnim faktorom visoke smrtnosti od korona virusa u tom području.

Тагови:
 • 20:30 Револуција 1917

  Револуција 1917

 • 21:00 Емисија: Ћирилица

  Ауторска емисија Миломира Марића.

 • 23:20 Муззик топ 20

  Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

 • 00:30 Ноћни програм

  Ноћни програм