Zašto su ruke kod žena često hladnije nego kod muškaraca

  • Izvor: 24sata.hr
  • 25.11.2022.08:51

Zašto su nekima ruke hladnije i zašto se to češće događa ženama objasnila je Branislava Čilić dr medicine, specijalista porodične medicine iz Zagreba.

Kaže da u svojoj ljekarskoj praksi relativno često sluša kako se pacijenti žale na hladne ruke, puno češće žene nego muškarci.

"Prije svega, u velikoj većini slučajeva se ne radi o bolesti, nego o fiziološkoj pojavi sužavanja krvnih žila na periferiji tijela u kontaktu s hladnijim okruženjem. To se događa zbog pokušaja tijela da štedi energiju, toplotu kako bi više krvi i energije bilo dostupno životno važnim organima poput srca. Količina krvi koja protiče kroz kapilare u koži ruku, u kojoj su smješteni termoreceptori i to 1 mm ispod površine kože, je varijabilna, od 0,02-3 litre u minuti i zavisi od vanjskih uslova", kaže Branislava Čilić dr med.

Drugim riječima, krvne žile vanjskih dijelova tijela se na hladnoći automatski sužavaju - tako tijelo štiti unutrašnje organe od niskih temperatura usmjeravajući krv na njih, prenosi "24sata.hr".

Doktorica napominje da smo svi različito osjetljivi na promjene klimatskih uslova, a to je jedan od razloga zašto su nekim ljudima ruke hladnije, a drugima toplije.

Glavni razlozi zašto žene imaju hladnije ruke nego muškarci:

Različita je količina mišićne mase koja je odgovorna za čuvanje toplote tijela, a muškarci imaju više mišićne mase od žena.

Količina masnog tkiva koje je slabije prokrvljeno zaustavlja protok toplote prema periferiji kod žena jer imaju 10 odsto više masnog tkiva nego muškarci.

Mikrocirkulacija žena se zatvara prije nego kod muškarca.

Bazalna tjelesna temperatura žena je niža od one kod muškarca.

Povećan nivo hormona estrogena koji je daleko veći kod žena uslovljava povećanu osjetljivost na temperaturu, ali je i regulator protoka kroz kožu.

"Važno je reći da se nivo estrogena mijenja tokom menstrualnog ciklusa pa se stoga kroz ciklus mijenja i osjetljivost na temperaturu. Temperatura tijela je najveća oko ovulacije kada je nivo estrogena najveća pa je tada temperatura tijela jedan od pokazatelja ovulacije", objasnila je Branislava Čilić dr medicine.

Tagovi: