ATV

Zdravlje

Žene danas masovno dijele fotografije bez grudnjaka, imaju dobar razlog

 • Извор: Super žena
 • 13.10.2021. 19:01

Širom svijeta žene obilježavaju današnji dan nenošenjem grudnjaka kako bi se podsjetile na preventivni samopregled dojki koji pomaže rano dijagnostifikovanje raka dojke.

Svjetski dan bez grudnjaka počeo je da se obilježava 2011. godine. Svrha je podizanje svijesti djevojaka i žena o važnosti samopregleda dojki u ranom otkrivanju raka dojki, o važnosti prepoznavanja ranih simptoma i važnosti redovnih odlazaka na preglede.

Na Instagramu pod hashtagom #nobraday žene objavljuju fotografije bez grudnjaka kako bi podsjetile na važnost samopregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

Najbolje je samopregled napraviti tokom tuširanja pipanjem dojki, pazuha, područja ispod i iznad ključne kosti i donjeg dijela vrata.

Žene s velikim grudima imaju veći rizik otkrivanja bolesti u kasnijoj fazi bolesti, tvrde stručnjaci. Kod žena s većim grudima je samopregled manje pouzdan, a i klinički pregled otežan je čak i za iskusne ljekare. Poseban rizik imaju žene s tzv. "gustim" dojkama. Što je gustoća dojke veća, rizik je veći.

Prvi grudnjak pojavio se u Rimskom carstvu, a radilo se o komadu tkanine kojom su žene pokušavale da obuzdaju velike grudi. S vremenom je nošenje grudnjaka postalo vrlo moderno, a dovelo je do toga da je gotovo nezamislivo izaći iz kuće bez njega.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom svijeta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se godišnje registruje skoro 1.700.000 oboljelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. I u Srbiji je rak dojke najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji.

Тагови:
 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Бизнис клуб (Р)

  ‘Бизнис клуб’ приближава економију и пружа релевантне актуелности из области економије и привреде, прати економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражује њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)