Istraživanje

Znate li koje su opasnosti kod prekomjernog unosa soli?

  • Извор: Агенције
  • 02.09.2022. 11:11

Prekomjeren unos soli povezan je s većim rizikom od rane smrti i kraćim životnim vijekom, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje objavljeno u European Heart Journalu uključilo je više od 500 000 ljudi u UK Biobanku, koji su između 2006. i 2010. godine odgovorili na upitnik o svojim prehrambenim navikama vezanim za konzumaciju soli, prenosi CNN.

Stručnjaci tvrde da značajan unos soli povećava rizik od rane smrti, a voće i povrće ga smanjuju.

Analizirali su zdravstveno stanje ispitanika otprilike devet godina nakon provedenog upitnika te su zaključili da su veća vjerovatnoća za ranu smrt imali ljudi koji su dodavali više soli u svoje obroke. No, oni koji su uz velike količine soli jeli više voća i povrća, smanjili su te vjerojatnosti.

American Heart Association preporučuje odraslim osobama da ne konzumiraju više od 2300 miligrama soli dnevno, ali i napominju da je idealna granica 1500 miligrama dnevno.

Konzumacija prevelike količine soli može dovesti do povišenja krvnog tlaka, a posljedično uzrokovati bolesti srca, moždani udar i bolesti bubrega, prenosi Klik.hr.



Тагови:
  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.