Mirjanić: Do kraja godine savski nasip će biti potpuno rekonstruisan

  • 24.03.2018.13:10

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić najavio je danas u Mlinaricama u opštini Kozarska Dubica da će do kraja godine biti u potpunosti rekonstruisan savski nasip, kao najbolji bedem koji sprečava poplave i nedaće stanovništva.

Mirjanić je naveo da je u aktivnosti oko sanacije dijela savkog nasipa u Mlinaricama permanentno uključeno i resorno ministarstvo, opština Kozarska Dubica, Javna ustanova "Vode Srpske" i druge institucije.

"I predsjednik Repubike Srpske Milorad Dodik našao je za shodno da dođe ovdje i da se uvjeri u aktivnosti koje su usmjerene na sanaciju ovog dijela nasipa u Dubici", rekao je Mirjanić novinarima.

mlinarice 2   7

On je naglasio da je u opštini Kozarska Dubica u posljednje tri-četiri godine uloženo više od 11 miliona KM u sanaciju vodoprivrednih sistema.

"Uglavom, u cjelini, to je veoma dobro urađeno, i danas imamo situaciju koja se može ocijeniti veoma povoljnom, izuzev ovog dijela nasipa u Mlinaricama, koji je pretrpio određen pritisak visokog vodostaja i zaprijetio da poplavi dio površina", ocijenio je Mirjanić.

On je dodao da se uz saradnju svih instituacija i opštine došlo u situaciju da se do kraja dana ili najdalje sutra sanira savski naspip na toj lokaciji.

"Odmah poslije toga, kada se povuku vode, `Vode Srpske` dobile su zadatak da završe ovaj dio nasipa, koji nije najbolje saniran, u kontekstu ukupnog projekta od Dubice do Gradiške u dužini od 15 kilometara. To će biti sanirano i biće stavljena tačka što se tiče izazova kad je riječ o poplavama", rekao je Mirjanić.mlinarice 2   1

On je naglasio da će biti nastavljena rekonstrukcija savkog nasipa od Gradiške prema Srpcu i od Srpca prema Brodu.

"To će ove godine biti najvećim dijelom završeno, tako da ćemo do kraja godine imati potpuno rekonstrusan savski nasip kao najbolji bedem koji sprečava poplave i velike nedaće stanovništva", rekao je Mirjanić.

On je upozorio da to ne znači da je potpuno riješen problem rizika od poplava.

"Nikad to nećemo riješiti, ali ćemo visokim procentom zaštititi dobra i stanovništvo od tih rizika. Nema zemlje u svijetu koja se riješila pitanja poplava i rizika od poplava, te iznenadnih situacija sa kojim najrazvijenije zemlje imaju problema", objasnio je Mirjanić.

On je rekao da će nakon potpune rekonstrukcije savskog nasipa situacija, što se tiče Kozarske Dubice, Gradiške, Srpca, Broda i Šamca, biti sasvim drugačija već do kraja godine.

Mirjanić je na dijelu savskog nasipa u Mlinaricama konstatovao da se radovi na sanaciji dijela nasipa odvijaju prema planu i u saradnji svih institucija, te da stanovnici tog područja mogu biti sigurni da će nasip biti saniran.

(Srna)