ATV

Ništa od stečaja Robnih rezervi RS, Vlada ima drugi plan

 • 15.04.2017. 19:32

Iako je podnesen prijedlog Okružnom privrednom sudu u Banjaluci za pokretanje stečaja u Robnim rezervama Republike Srpske, čini se da od te priče nema ništa. Bar ako je suditi prema najavama premijerke Željke Cvijanović. Vlada, koja je ranije dala saglasnost za stečaj, sada ima druge planove za to preduzeće, koje nikako da se izvuče iz problema.

Reorganizacija Javnog preduzeća Robne rezerve Republike Srpske, sljedeći je potez Vlade, nakon odluke o pokretanju stečaja u tom preduzeću. "Trebaju nam, ali u obliku u kome mogu da funkcionišu", kaže premijerka. Povjerenje da iznjedri novu formu organizacije i funkcionisanja dobilo je resorno ministarstvo.

"Nije suština koliko će nas koštati. Mi sad radimo na tome da se preuredi status Robnih rezervi, napravi novi oblik. Već imamo veliki problem oko Robnih rezervi i dugovanja koja oni imaju, to već predstavlja određeni problem", rekla je Željka Cvijanović, premijer RS.

Ona dodaje da Vlada RS mora tražiti model da zadrži Robne rezerve.

"Mislim da će biti vrlo slično kako to funkcioniše u Srbiji. Ali da ispunjavaju svoju funkciju, nemoguće je da ne postoje", smatra Željka Cvijanović.

Ovo preduzeće je na koljena bacila prinudna naplata Uprave za indirektno oporezivanje i to duga koji se, sa kamatama, popeo na 9,4 miliona maraka.

Radom preduzeća bavili su se i revizori, koji su utvrdili da je u Robnim rezervama gubitak iznad kapitala oko 14 miliona.

Premijerka je uz ministra Predraga Gluhakovića. On mjesecima nije htio da priča o ovome. Danas smo ga pitali, ali ne osjeća se odgovornim.

"Nema ni najmanje odgovornosti ministra za takvo stanje u Robnim rezervama. Ali, evo, ja sam tu kao moralan, odgovoran čovjek uvijek na raspolaganju. Ukoliko se pokaže da je odgovornost ministra Gluhakovića, sigurno neću biti prepreka koja će reći da ne treba da podnesem ostavku", kaže Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS.

O pitanju da li će tražiti ostavku resornog ministra izjasnila se i predsjednica Vlade.

"Nisam razmišljala da tražim ostavku. Mislim da je ovo jedan problem koji se vuče čitav niz godina i da su Robne rezerve tragale za načinom kako treba da budu organizovane. Očito je da se u tom traganju naprave i određeni promašaji", rekla je Željka Cvijanović.

Valjalo bi da se ti promašaji što prije riješe i da potraga za boljom organizacijom uskoro donese rezultate. Jer, šta ako nam Robne rezerve zatrebaju zbog onoga čemu, zapravo, i služe.

Na sve to, valjalo bi što skorije rješenje i zbog radnika, jer zbog blokade računa, ove godine, nisu dobili platu.

 • 20:30 Револуција 1917

  Револуција 1917

 • 21:00 Емисија: Ћирилица

  Ауторска емисија Миломира Марића.

 • 23:20 Муззик топ 20

  Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

 • 00:30 Ноћни програм

  Ноћни програм