ATV

Obilježeno četvrt vijeka od formiranja Prvog bataljona vojne policije RS

  • 11.09.2016. 13:49

Postrojavanjem boraca, odavanjem počasti poginulim saborcima i svečanom akademijom danas je u Banjaluci obilježeno 25 godina od formiranja Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS).

Ratni komandant Prvog bataljona vojne policije general Dragomir Keserović rekao je da je ova jedinica imala veoma uspješne rezultate i da nije izgubila ni najmanji dio teritorije Republike Srpske.

"Bili smo angažovani na borbenim zadacima od najzapadnijeg dijela Srpske do sarajevsko-romanijskog platoa", istakao je Keserović.

On je naveo da je iz ovog bataljona poginulo 69 boraca, dok ih je više od 400 ranjeno.

"Današnji položaj boraca nije zahvalan. Ima zakonskih rješenja kojima su regulisana određena prava, ali se ona teško ostvaruju", rekao je Keserović.

On je dodao da je još mnogo porodica poginulih boraca koje nisu stambeno zbrinute, kao i da je mnogo nezaposlenih demobilisanih boraca.

Povodom 25 godina od formiranja bataljona izrađena je i monografija, autora Željka Zorića, koja sadrži slike, svjedočenja, statističke i istorijske podatke u vezi sa ratnim putem Prvog bataljona vojne policije.