ATV

Reformska agenda posvađala poslanike

  • 10.06.2015. 19:07

Oko usvajanje reformske agende, na šta se BiH obavezala zajedničkom izjavom o evropskoj opredjeljenosti, još nema saglasnosti. Zbog nje bi evropski komesar za proširenje Johanes Han trebalo da dođe u Sarajevo, ali ukoliko Vlada Srpske ne da saglasnost, od potpisivanja neće biti ništa.

Premijerka Željka Cvijanović poručuje da se prijedlozi Vlade Srpske moraju uvrstiti, iako je Savjet ministara agendu danas usvojio. Denis Zvizdić poručuje da je to rezultat dogovora sa Jahorine.

"Mogu samo reći da je ovaj dokument produkt zajedničkog rada i zaključaka sa brojnih sastanaka od kojih je najznačajniji bio onaj na Jahorini. Tada su predstavnici tri nivoa vlasti zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama napravili radnu verziju ovog dokumenta", rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

"Ono što nam treba jeste taj konačni sastanak sa finansijskim organizacijama kao što su MMF i Svjetska banka. Onda možemo da kažemo da su se stekli uslovi da potpišemo jedan takav dokument", poručuje Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Reformska agenda posvađala je i srpske poslanike u Parlamentarnoj skupštini BIH. Dok predstavnici SNSD-a poručuju da konačan tekst agende nije usaglašen, Mladen Bosić tvrdi da je Vlada Srpske u finansijskim problemima i da ucjenjuje svojim potpisom.

" Ono što je došlo do mene jeste da Vlada RS pokušava na očajnički način da povuče neka dodatna sredstva kao motivaciju da potpiše reformsku agendu. Ovo je neodgovorno ponašanje Vlade RS, ukoliko se ispostavi da je tačno da nisu po dogovoru danas razmatrali reformsku agendu i da je to razlog zašto ona po planu sutra neće biti potpisana", kaže Mladen Bosić lider SDS-a.

Svoje mišljenje ima i Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

"Bojim se da će na ovakav način komesar Han odnijeti u Brisel šupalj dokument. Ja sam pritov toga da bilo šta što obavezuje bilo koji nivo vlasti u BiH ide vani. a da ne bude usaglašen", kaže Špirić.

Da je evropski put opredjeljenje, potvrdio je i predsjednik Srpske, uz poruku da neke reforme Srpska neće prihvatiti. Posebno ne onu koja se odnosi na eventualnu privatizacije Elektroprivrede.

"Prema tome mi možemo da kažemo šta smo tamo mislili, a ne neko iz administracije iz Brisela.Prema tome stojimo iza toga da nema nikakve privatizacije Elektroprivrede odbijamo to i ne želimo da razgovaramo", poručio je Milorad Dodik.

Reformska agenda koja predviđa novi zakon o radu i niz bolnih reformi u oblasti javog sektora, podići će još mnogo prašine. Ukoliko političari i uspiju da se usaglase, očekuje se otpor i na drugoj strani.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!