Милорад Додик

"Ако Српска буде у могућности, тражићемо да имамо статус у БРИКС-у"

 • Извор: РТРС
 • 28.02.2024. 22:39

Ако Република Српска буде у могућности, она ће без оклијевања тражити да буде у статусу БРИКС-а, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Истакао је да ће репрезентација Српске ће ићи на спортске игре БРИКС-а у Казању.

- Припремамо наше селекције које ће учествовати на тим играма. То су игре које су се одвијале и до сада, идеја је да учествује БРИКС. Ми смо добили позивницу. То нема ништа против БиХ, Велика Британија има неколико репрезентација, зашто не бисмо могли и ми? - навео је Додик.

Истакао је да континуитету разговара са предсједником Русије Владимиром Путином.

- Итекако је важно то за Републику Српску, да се спозна њена позиција, да се придобије солидарност за отворена питања, која могу да помогну, да се на економском плану договоре економски пројекти, као што је била потреба изградње гасовода од Бијељине до Бањалуке, гдје нисмо нашом кривицом заустављени на том пољу, спријечили су нас Сарајево и Бошњаци. Да смо то учинили, од онда када смо тражили, Бањалука би била гасни центар. Имали би јефтин гас, ишли смо на то да договоримо стабилну цијену. Нас су спријечили, направили нам озбиљну економску штету. Гријање у Београду је јефтиније него у Бањалуци, јер се грију на гас - каже Додик.

Истакао је да је Федерација БиХ. непријатељски настројена према Русији, што у Русији и знају.

- Због нашег става, им није повећана цијена гаса. Да смо ми имали довољне количине гаса, могли смо да изградимо двије гасне коморе, цијену која је нижа, јер неко у Сарајеву сматра да Србима то не треба - каже Додик.

Додик каже да је Путин један од најважнијих људи свијета.

- Разговарали смо о положајима Српске и односима на Балкану, али и о проблемима Украјине, Европској унији, али и Америци. Ово је био један од разговора на највишем стратешком нивоу, нема у себи никакву поруку која би требала да угрози ситуацију. Једна мала Република са милион и по хиљада становника окружене НАТО-ом, ЕУ, мала Република која нема столицу у УН, мала Република по обиму својих политика, јер то је једна улица у Москви ако не и мања успјела је да се пробије на сцену и да разговара са људима - поручио је предсједник Српске.

Пратите нас и путем Вибера

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

 • 19:49 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:50 Временска прогноза

  Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.