Тема дана

Анђелковић за АТВ: Американци су једном изазвали сукоб, сада га поново изазивају

  • Извор: АТВ
  • 02.02.2024. 20:27

Од закључивања Дејтона до данас Вашингтон подржава одређене кругове у Сарајеву да руше Дејтон, каже за АТВ Драгомир Анђелковић, политички аналитичар.

"Од закључивања Дејтона до данас Вашингтон подржава одређене кругове у Сарајеву да руше Дејтон, да намећу, некад тихо, некад агресивно централизацију која је изазвала рат у БиХ. Једностраност и покушај маргинализације Срба, довела је БиХ до сукоба и сада они који су били наводни арбитри подржавају све оно што је већ једном долило уље на ватру. Америка има крајње лицемјерну улогу, наводно брани, оно што њени пулени руше, а онда осуђује Српску која не допушта једнострану промјену Дејтона и осуђује Српску да је она фактор нестабилности. Ради се о комбинацији лицемјерја, безобразлука и агресивности, али то је нажалост нешто што већ неколико година трпимо", каже Анђелковић и додаје:

"Американци су изазвали рат, они су подстакли Изетбеговића да одбије план који је требао да спријечи да дође до рата, како би дошло до рата и како би онда Америка демонстрирала своју улогу фактора који рјешава проблеме. Американци су једном изазвали сукоб, сада га поново изазивају, срећом овај пут не војни него више политички и тензије како би стално арбитрирали, како би стално показивали Европи да су битни и да би се без њих Европа нашла у хаосу. Та политика није само антисрпска, она је дубински антиевропска, јер се у дворишту Њемачке и других великих европских држава праве проблеми који стално тињају, а онда Америка наводно одржава мир."

Анђелковић каже да је Кристијан Шмит "самозванац" који се ослања на подршку геополитичких превараната.

"Шмит је самозванац, али самозванац који се ослања на нечију подршку. Ти који су му омогућили да се понаша као прави високи представник сада долазе код њега и разговарају са њим и пружају му подршку. То је скуп геополитичких превараната и насилника који морају доследно да играју своју игру да не би потпуно изгубили значај", каже Анђелковић.

Он истиче да руководство Српске треба да буде досљедно у одбрани националних интереса.

"Руководство Српске треба да буде досљедно у одбрани националних интереса, али и одмјерени. Не треба давати повод потенцијалном агресору. Промијенили су се односи у свијету, Америка више не може да ради шта је радила деведесетих, да напада олако, да изазива обојене преврате. Она ми то жељела, али има мањи маневарски простор, поготово када осуђује Русију да је срушила међународно право, а цијели свијет зна да је то урадила Америка, али се многи устручавају да кажу. У тим околностима они не могу да наступе према нама уистину агресивно ако јој не дамо јак повод да свијету представи да уистину без њене интервенције ствари би биле горе. Српска треба да настави оно што сада ради, да се чврсто одупире, али на крајње миран начин, без икаквог агресивног понашања, и то је рецепт за успјех", каже Анђелковић за АТВ. 

Пратите нас и путем Вибера