Predsjednik NPS-a

Banjac: Pokušaj nasilne smjene Dodika izazvao bi ozbiljnu reakciju naroda

 • Извор: СРНА
 • 04.06.2023. 14:53

Predsjednik NPS-a Darko Banjac poručio je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik legalno izabran i da bi bilo kakav nasilan pokušaj njegove smjene izazvao ozbiljnu reakciju srpskog naroda.

Povodom izjave šefa Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duška Perovića da američki i britanski ambasadori u Sarajevu, uz podršku Kristijana Šmita pripremaju nasilan scenario za uklanjanje sa Dodika sa vlasti, Banjac je rekao da lično ne vjeruje da do takvog scenarija može doći.

"Dok god građani Srpske budu birali svoje predstavnike, vjerovatno će Dodik biti predsjednik. Očigledno nema drugog načina da se on smijeni, nego nekom intervencijom. Oni moraju da znaju da bi se tog trenutka podigao srpski narod", rekao je Banjac za Srnu.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ne nože biti pognute glave, neće dati teritorijalne niti bilo koje druge nadležnosti koje joj pripadaju, a čiji su garanti njena izabrana vlast, odnosno Narodna skupština, Vlada i predsjednik.

"Savjetavao bih Amerikancima, Englezima, Šmitu i svim ostalima da dobro promisle prije nego što bilo što budu uradili, jer su oni ovdje gosti. Šmit nije izabran odlukom Savjeta bezbjednosti UN i nije visoki predstavnik. Lično smatram da do toga nikada neće doći, jer znaju da bi se mi morali braniti jer je u pitanju naša sloboda i opstanak", ukazao je Banjac.

Banjac je upozorio da srpski narod nikada ne smije dozvoliti da mu jedan Englez, Nijemac ili bilo koji drugi stranac rukovodi zemljom i određuje ko će biti njegov predstavnik.

"Očekujem i ozbiljnu reakciju i opozicije iz Republike Srpske jer smatram da i njima nije i interesu da ih ustoliče na takav način. To bi istorija zapisala. Ipak, moje lično mišljenje je da do toga nikada neće doći", zaključio je Banjac.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović izjavio je da američki i britanski ambasadori u Sarajevu Majkl Marfi i DŽulijan Rejli, uz podršku Kristijana Šmita pripremaju nasilan scenario za uklanjanje sa vlasti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Očekujemo rast napetosti u BiH", rekao je Perović za "Rusku gazetu". 

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.