Ministar pravde

Bukejlović: Reguliše se način izvršenja kazne doživotnog zatvora

 • Извор: СРНА
 • 07.06.2023. 14:43

Cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske jeste unapređenje sistema ovih kazni, a navedenim aktom izvršeno je usklađivanje sa odredbama Krivičnog zakonika Srpske koje regulišu pitanje načina izvršenja kazne doživotnog zatvora, rekao je ministar pravde Miloš Bukejlović.

Bukejlović je naveo da je propisano da zatvorenik koji izdržava kaznu doživotnog zatvora može nakon pet godina izdržane kazne podnijeti Ministarstvu molbu za premještaj u drugu ustanovu, koja ima odjeljenje sa posebnim režimom izvršenja kazne zatvora.

"Zatvoreniku se ne može odobriti prekid izdržavanja kazne, a postoji i nemogućnost upućivanja takvih zatvorenika na radilišta izvan ustanove, te im se ne mogu odobravati pogodnosti koje se koriste van kruga ustanove", pojasnio je Bukejlović.

Obrazlažući ovaj akt u Narodnoj skupštini, ministar pravde je rekao da su ovim izmjenama i dopunama detaljno propisane procedure za sprovođenje javnog konkursa za izbor direktora i zamjenika direktora u ustanovama za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija, te pomoćnika direktora i procedure za prijem ostalih zaposlenih u radni odnos.

Bukejlović je naveo da su u primjeni Zakona uočeni određeni tehnički nedostaci i nedorečenosti, koji se ispravljaju ovim zakonom.

On je podsjetio i da je Narodna skupština 2021. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je uvedena nova kazna - kazna doživotnog zatvora za najteža krivična djela i najteže oblike teških krivičnih djela.

Пратите нас и путем Вибера

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина