Министар правде Републике Српске

Букејловић: Уставни суд БиХ нема правни легалитет, ни легитимитет

 • Извор: АТВ
 • 15.01.2024. 14:11

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је данас да Уставни суд БиХ нема правни легалитет, нити легитимитет за доношење одлука, па ни одлуке о Кривичном законику Српске, јер у раду ове институције не учествује ниједан судија изабран од Народне скупштине Српске, како је то Уставом БиХ предвиђено.

- Министарство правде Српске дужи период указује на потребу за доношењем закона којим ће бити уређена организација и надлежност Уставног суда БиХ, те посебно поступак разрјешења страних судија који противно праксама свих демократски уређених земаља ову функцију обављају од настанка суда - рекао је Букејловић.

Он је напоменуо да је БиХ једина земља у Европи у чијем раду Уставног суда БиХ учествују држављани других држава.

Тадић: У Уставном суду узалуд састанче све док не оду стране судије

Тадић: У Уставном суду узалуд састанче све док не оду стране судије

- Народна скупштина Републике Српске је, због неуставне измјене правила Уставног суда БиХ из јуна 2023. године, била приморана да донесе Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ којим је прописано да се одлуке тог суда неће примјењивати и извршавати на територији Републике Српске док Парламентарна скупштина БиХ не усвоји закон о Уставном суду БиХ, а до доношења закона одлуке овога суда неће се ни објављивати на територији Српске - подсјетио је Букејловић за Срну.

Он је навео да је уређивање области кривичног законодавства у Републици Српској у искључивој надлежности Народне скупштине која је у складу са овлаштењима датим Уставом Српске уредила систем кривичног законодавства, па и питање кривичних дјела против части и угледа, све у складу са постојећим европским стандардима и праксама у овој области.

Предсједник Уставног суда БиХ Валерија Галић заказала је за четвртак, 18. јануар, пленарну сједницу ове правосудне институције на којој неће учествовати ниједан судија из реда српског народа јер је Златко Кнежевић почетком године отишао у пријевремену пензију.

Уставни суд БиХ је на ванредној сједници 19. јуна прошле године промијенио правила која му сада омогућавају да ради без српских судија.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.