Gradonačelnik Istočog Sarajeva

Ćosić: Kavazović bi trebalo da poziva na dijalog, a ne na sukobe

  • Извор: СРНА
  • 06.03.2023. 14:34

Gradonačelnik Istočog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović treba da poziva na dijalog ako brine o BiH, njenom interesu i narodu, a ne na sukobe.

Nakon optužbe načelnika opštine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića da su Kavazović i Islamska zajednica u BiH postali "glavna meta i trn u oku (predsjednika Republike Srpske Milorada) Dodika koji planski i ciljano ruši državu i njene institucije i slabi uticaja Bošnjaka", Ćosić je rekao Srni da nikad nije čuo Dodika da će se srpski narod organizovati kao 1992. godine.

Ćosić kaže da je Hadžibajrićeve optužbe shvatio kao dio unutrašnje borbe Bošnjaka za prevlast.

"Očigledno je da kod Bošnjaka dominira unutrašnja borba i da još nisu u stanju da implementiraju izborne rezulate i onda se na ovaj način oglašavaju, a tada uvijek svoje strelice upiru prema Srbima", rekao je Ćosić.

On je podsjetio na veliki broj Dodikovih izjava u kojima je naglašavao da nikad neće žrtvovati mir zarad nekih stvari u BiH.

"Ako neko misli da je mjera i uloga najvećeg vjerskog poglava Islamske zajednice u BiH da poziva na situaciju koja je dovela do gubljenja više od 100.000 života i brojnih razaranja što se desilo od 1992. do 1995. onda ne vidim šta je sporno da predsjednik Republike Srpske (Milorad Dodik) da svoj stav o tome", rekao je Ćosić.

Komentarišući Hadžibajrićeve navode "o dušmanima i neprijateljima Bošnjaka", Ćosić je rekao da Srbi nisu ni dušmani ni neprijatelji, već da se samo bore za svoja prava i interese posredstvom legitimnih predstavnika, a to je Dodik.

"Dodik, kao legitimni predstavnik svog naroda ima pravo da kaže šta misli o izjava vjerskih lidera koji pozivaju na neku vrstu sukoba i koji impliciraju neku tobože mogućnost odbrane BiH sukobima kao što su bili devedesetih godina prošlog vijeka", rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Prema njegovim riječima, Srbi nikad nisu bili protiv BiH, ali BiH u kojoj Srpska ima svoju ustavnu poziciju i koju brani demokratskim sredstvima, na ustavan način i nikad bilo kakavim drugim vrstama borbe.

"Hadžibajrić mora da shvati poruku da treba uvažiti sve narode u BiH i da će nam tek tada biti bolje", istakao je Ćosić.

Kavazović je za MTV "Igman" izjavio da je "današnja borba u institucijama BiH" i da se ne smije dozvoliti da se one ruiniraju.

"Moramo pokazati da smo na sve načine spremni da branimo institucije BiH, a ako one padnu, a imali smo to 1992. godine, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem", dodao je Kavazović.

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок