ATV

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva

Ćosić: Mladi su osnovni resurs grada

  • Izvor: SRNA
  • 26.04.2023. 15:39

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić primio je danas Mateja Vlaškog i Marka Popovića, mlade inovatore iz ovog grada koji su na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva "Inost mladih 2023" u Banjaluci osvojili nagrade za dvije projektne ideje - Info-portal (Jahorinaask.com) i o digitalizaciji Jahorine.

"Još jednom se pokazalo da su ljudi, u ovom slučaju mladi, osnovni resurs koje Istočno Sarajevo ima, te da ne moramo da se brinemo za budućnost ovog grada", istakao je Ćosić.

Ćosić je siguran da vrijednih mladih ima mnogo u Istočnom Sarajevu, ali da ih je potrebno prepoznati i podržati, saopšteno je iz Gradske uprave.

On je istakao da mu je bilo zadovoljstvo da razgovara sa dva srednjoškolca iz Istočnog Sarajeva, koji su grad i sebe uspješno predstavljali na takmičenju u Banjaluci i u konkurenciji više od 700 takmičara iz različitih gradova i zemalja ostvarili pobjede sa dvije projektne ideje.

Ćosić je i dodao da projektna ideja o digitalizaciji Jahorine podrazumijeva senzorska mjerenja različitih parametara u vezi sa zaštitom životne sredine i poslovanja na Jahorini.

"Marko i Matej su naveli da projektna ideja predstavlja pomoć turistima, kako bi, uz pomoć senzora, saznali neophodne informacije o visini snijega, gustini magle, brzini vjetra, kao i o broju ulazaka vozila i popunjenosti kapaciteta parkinga na ovoj planini", istakao je Ćosić.

Na sastanku je dogovorena i konkretna pomoć dvojice mladih srednjoškolaca Turističkoj organizaciji Grada Istočno Sarajevo, kao i gradu Istočno Sarajevo.

U saopštenju je navedeno da je predloženo da ovi srednjoškolci u narednom periodu izrade projektni prijedlog koji bi podrazumijevao digitalizaciju značajnih lokacija u gradu i spomenika kulture pamćenja, postavljanjem "kju-ar" kodova na određenim lokalitetima na području Istočnog Sarajeva.

Ovim projektom stanovnici grada, ali i turisti, imali bi mogućnost da pročitaju informacije na srpskom i engleskom jeziku o spomenicima kulture pamćenja, crkvama na području grada, spomeniku "Beli Vuk" na Tvrdimićima, "Novom Zejtinliku" na Sokocu i ostalim važnim lokalitetima u Istočnom Sarajevu, navedeno je u saopštenju.