Шамар Републици Српској

Црна Гора потврдила подршку резолуцији о Сребреници

  • Извор: АТВ
  • 10.05.2024. 19:05

Шамар Републици Српској ударио је премијер Црне Горе јавном потврдом да ће подржати Резолуцију о Сребреници. Иако чињенице свједоче да се у Сребреници десио искључиво злочин, чак га је довео у везу са страдањем српског народа у највећем логору смрти на Балкану и то планом да иницира Резолуцију о геноциду у Јасеновцу.

Јасно је, одговара предсједник Републике Српске, да је Црна Гора свјесна своје подршке за злочин у Сребреници, а сада покушава да олакша свој терет приписујући га  Републици Српској. На све то, упозорава Додик, не треба упадати у замку у којој се упоређују дешавања у Сребреници са стравичним страдањем Срба у Другом свјетском рату.

"Ми то нећемо да прихватимо, ја нећу да прихватим. Република Српска неће да прихвати. Ако је неко требао у томе да буде квалификован као онај који је припремао логистику онда је то Црна Гора. Према томе, не можете на тај начин опрати своју савјест и не можете на тај начин окривити некога другог", каже предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Резолуција о наводном геноциду у Сребреници увреда је чак и за бошњачке жртве, каже српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић. Апсурдно је, каже, да је амбасадор БиХ чак без обавезне сагласности Предсједништва упутио резолуцију на гласање у Генералну скупштину УН-а. 

"Aко сте ви ту резолуцију довели на терен тога да се тамо пребројава снага или мјери снага одређених мишића који број ће бити за, који број ће бити против, притом мијењајући механизме гласања да бисте обезбиједили бар један глас који је изнад, ја мислим да је то увреда и за жртве, вјерујте", каже Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ.

Треба имати у виду да се у спорној резолуцији цијели рат своди искључиво на просторе Подриња током јула 1995. године. Чак и поред те чињенице, не може се говорити о геноциду.

"У Сребреници, према извјештајима међународне независне комисије за истраживање догађаја у и око Сребренице јасно је и недвосмислено рекло да се поред бошњачких жртава које нико не оспорава страдало преко 2.400 Срба у истим тим догађајима. Нажалост, свих ових година ускраћени смо за пијетет било какви према жртвама српске националности", каже Виктор Нуждић, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих.

Коалиција "За будућност Црне Горе" наглашава да је црногорска Влада озбиљно пореметила односе са Србијом и Републиком Српском, подржавајући тезе о жигосању српског народа као геноцидног. Уважавања српских жртава посебно није било ни у Хашком трибуналу који је мијењао стварну слику трагичног сукоба у БиХ. Гласање о спорној резолуцији у Генералној скупштини УН-а предвиђено је за наредну седмицу, али њене одлуке чак нису обавезујуће за разлику од Савјета безбједности.

Пратите нас и путем Вибера