Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Banka humanog mlijeka - veliki podvig za Srpsku

  • Izvor: Srna
  • 26.09.2022.12:37

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da otvaranje Banke humanog mlijeka u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci predstavlja veliki podvig za Srpsku, ali i za pozicioniranje UKC-a na mapi zdravstvenog sistema.

Ona je istakla da na ovaj način UKC, i regionalno gledajući, postaje jedan od svega nekoliko kliničkih centara koji imaju Banku humanog mlijeka.

"To nije uobičajno i nemamo svugdje, ali rukovodili smo se onim što smo vidjeli u Srbiji, gledali smo kako to izgleda u Austriji, Hrvatskoj, u nekim skandinavskim zemljama. Ovo što imamo ovdje nimalo ne zaostaje za tim što smo vidjeli, naprotiv mislim da ide ukorak s tim, a rekla bih da prednjačimo", rekla je novinarima Cvijanovićeva, koja je danas ozvaničila završetak projekta adaptacije i opremanja prostora Banke humanog mlijeka i polikliničkog dijela Klinike za dječije bolesti UKC-a u koju je uloženo 1.496.108 KM.

Ona je nakon obilaska prostora izjavila da je izuzetno ponosna što što je realizovan ovaj projekat.

Cvijanovićeva je zahvalila Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvice" koje je iniciralo da UKC danas ima Banku humanog mlijeka.

"Posebna zahvalnost direktoru UKC-a, načelniku, resornom ministru, cijeloj Vladi i svim građanima Republike Srpske koji su svojim učešćem i donacijama doprinijeli da prikupimo oko 700.000 KM da bismo mogli napraviti prvu Banku humanog mlijeka u Srpskoj i Vladi Srpske koja je dodala 800.000 KM da bismo mogli da kompletiramo cijeli ovaj prostor i da imamo rekonstruisanu polikliniku za dječije bolesti", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su zdravstveni radnici u razgovoru istakli da su zadovoljni što će Banka humanog mlijeka imati punu fuinkciju i svrhu.

"Majčino mlijeko je ne samo hrana, nego i lijek. Bila je teška borba da se to obezbijedi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu. Mislim da smo napravili veliki podvig", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je ovo način da se UKC još bolje pozicionira na mapi zdravstvenog sistema.

opremljenog polikliničkog dijela Klinike za dječije bolesti predstavlja još jedan veliki uspjeh Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, izjavio je generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.

"Prvi put imamo banku humanog mlijeka, a i Polikliniku za dječje bolesti, gdje na jednom mjestu imamo specijalističke te subspecijalističke ambulante i kabinete", rekao je Đajić novinarima nakon svečanog otvaranja, te naveo da je presrećan i ponosan na ovaj posljednji u nizu uspjeha UKC-a.

On je posebno istakao značaj Banke humanog mlijeka. "Želim u ime naših malih pacijenata da se zahvalim predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović što je nastavila akciju koju je svojevremeno započeo tadašnji predsjednik Milorad Dodik, veliko hvala Vladi Srpske, resornom ministru i svima koji su učestvovali u ovom projektu", rekao je Đajić.

Zamjenik predsjednika Udruženja "Mrvice" Amela Filipović istakla je da je ovo udruženje posebno ponosno jer su dočekali da dobiju prvu Banku humanog mlijeka.

"Humano mlijeko je hrana, ali i lijek. Posebnu zahvalnost dugujemo Cvijanovićevoj što je podržala našu inicijativu", naglasila je Filipovićeva.

Načelnik Klinike za dječje bolesti UKC-a Vladimir Mirošljević istakao da je uloženo dosta vremena i energije u ovaj projekat.

"Banka humanog mlijeka je neophodna i vidjećete koliko to znači u bliskoj budućnosti za naše male pacijente", naglasio je Mirošljević.

Cilj osnivanja Banke humanog mlijeka jeste da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano, majčino mlijeko.

Sredstva za osnivanje prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj prikupljena su u okviru humanitarne kampanje "S ljubavlju hrabrim srcima", koju je pokrenula predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, a na inicijativu Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvice".

U okviru humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", uz pomoć domaćih donatora prikupljeno je 676.734 KM, a odlukom predsjednika Srpske ta sredstva su prenesena na račun Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Zaključkom Vlade Srpske, UKC-u je odobreno 820.000 KM za realizaciju projekta.