Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Bez humanosti i solidarnosti nema srećne zajednice

  • Izvor: Srna
  • 23.06.2022.20:30

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras na Palama na obilježavanju 30 godina Crvenog krsta Republike Srpske da je duboko uvjerena da bez humanosti, solidarnosti i društvene empatije, dugoročno nema ni uspješne niti srećne zajednice.

Cvijanović je istakla da je danas, možda više nego ikada, savremenom svijetu potrebna reafirmacija ovih vrijednosti.

- Nedostatak solidarnosti, dijaloga i razumijevanja, između političkih zajednica, kao i između pojedinaca, nužno vodi ka nesporazumima i konfliktima. Utoliko je uloga Crvenog krsta značajnija, jer jača društvenu koheziju i gradi mostove između ljudi - rekla je Cvijanović u obraćanju na akademiji Crvenog krsta Republike Srpske.

Ona je izjavila da joj je čast i zadovoljstvo što je večeras sa predstavnicima Crvenog krsta povodom ovog velikog i značajnog jubileja jer i Crveni krst Srpske ove godine obilježava 30 godina postojanja i uspješnog rada baš kao i Republika Srpska i mnoge njene institucije.

- Nastao je u veoma teškim i složenim okolnostima rata, stradanja i svih kolektivnih i ličnih tragedija koje jedan građanski oružani sukob sa sobom nosi - rekla je Cvijanović.

Ona je podsjetila da su prvi ispiti Crvenog krsta Republike Srpske bili ujedno i najteži, te da su položeni sa najvišim ocjenama, zahvaljujući požrtvovanosti i humanosti radnika i volontera koji su nesebično pomagali brojnim ljudima kojima je pomoć tih godina bila potrebna.

- Zaštita ljudskog života i zdravlja, pružanje svih oblika pomoći i ublažavanje ljudskih patnji kroz protekle tri decenije ostale su osnovne ideje vodilje ove organizacije - naglasila je predsjednica Republike.

Ona je navela da su u redovnim, kao i u svim vanrednim okolnostima koje su zadesile Republiku Srpsku, radnici i volonteri Crvenog krsta bili prvi koji su se stavili na raspolaganje našim građanima.

- Večeras sam ovdje da vam se, u ime građana Republike Srpske i u svoje ime, najsrdačnije zahvalim na tome. Hvala vam što nas svojim radom i zalaganjem pune tri decenije podsjećate na vrijednosti koje su u današnjem svijetu, nažalost, gurnute u drugi plan - rekla je Cvijanović.

Ona je poručila da će Crveni krst Republike Srpske, u svojoj humanoj i plemenitoj misiji, i ubuduće, kao i do sada, moći da računa na svesrdnu podršku institucija Republike Srpske, baš kao što su i građani Srpske uvijek mogli i mogu da računaju na Crveni krst.

- Čestitam vam jubilarnih 30 godina postojanja i rada, sa željom da ostanete svijetao primjer humanosti na koji svi možemo da se oslonimo i ugledamo - izjavila je Cvijanović.