ATV

Предсједник Републике Српске

Додик: БиХ никада није била суверена и неће бити, све док странци не оду

 • Извор: АТВ
 • 27.09.2023. 22:21

БиХ никада није била суверена и неће бити, све док странци не оду, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Да би добили суверену и дејтонску БиХ, каже, неопходно је усвојити Декларацију о суверености, а то би значило да нема високог представника, ни страних судија у Уставном суду БиХ.

- БиХ не може опстати, уколико нема базног консезуса - јасан је Додик.

А, управо би се то требало постићи Декларацијом о суверености БиХ, коју је Додик предложио партнерима на нивоу БиХ.

У пракси, Додик каже, да би се овом Делкарацијом окончао мандат страних судија у Уставном суду БиХ и затворила Kанцеларија високог представника, а што је предвиђено Дејтоном.

- Дајте нам ту БиХ да се договоримо, без странаца, Уставног Суда, судија. Али, Бошњаци то неће, а ако одбију имам ја сљедећи документ. Хоћете да задрже странце у Уставном суду и тога лажног Шмита, а ми немамо право да се томе супроставимо? Све је овдје накарадно постављено! Не можете одржати БиХ ако нема базног концензуса. Ја сам спреман за договор - поручио је Додик.

А, договор је "кључ" за функционалну БиХ, истиче Додик. Међутим, каже, да је то неизводљиво, све док се уплиће страни фактор. Па, тако би нелегитимни Kристијан Шмит, да нам држи лекције и намеће штетне одлуке по Српску, каже Додик.

- Ја не желим бити дио наметнуте матрице! Он сматра да смо ми мање важни људи, а док је била Меркелова, ми смо имали један релативно добар однос и статус, јер је она разумјела каква је овђе ситуација и односи, и да сасвим мало недостаје да дирнете и да се та прошлост врати на сцену. И онда нам шаљу тог Шмита! - каже Додик.

Пратите нас и путем Вибера

 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Филм:Високи напон (12+) (Р)

  Високи напон' је југословенски филм из '81. године у режији Вељка Булајића, а који је написао сценарио заједно са Мирком Бошњаком и Иваном Салечић.

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Емисија: На тапету (Р)

  Енергични и искусни тандем, Милијана Кос и Татјана Трнинић, под своју лупу ће ставити све.