Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Iduće sedmice u Rusiji o svim važnim pitanjima u Republici Srpskoj

  • Izvor: ATV
  • 28.11.2021.19:21

Rusija će biti obaviještena o svim važnim pitanjima vezanim za Srbe u BiH. Srpski član predsjedništva Milorad Dodik, iduće sedmice odlazi u Moskvu. Na stolu će biti nekoliko tema. Jedna je ona o djelovanju Zapadnog faktora na BiH.

"Razgovaraćemo o tome i o privrednoj saradnji, o djelovanju Zapadnog faktora na BiH koji bezočno ruši Republiku Srpsku putem četiri neizabrana stranca, a to su Visoki predstavnih i trojica stranaca Ustavnog suda koji potpuno razvaljuju koncept Dejtonskog sporazuma u nastojanju da naprave centralizovanu BiH", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Biće riječi i o privrednoj saradnji Rusije i Republike Srpske. Akcenat je na cijeni gasa, koja će, nada se srpski član predsjedništva, ostati ista kao i do sad. Dogovaraće se i detalji oko izgradnje gasovoda od Rače do Banjaluke.  

"Pošto je taj gas Balkanski tok stigao i prošoa kroz Srbiju, mi sada treba da gradimo krak od okoline Beograda, pa dalje prema Rači, shodno traci koju će Srbija utvrditi, a da mi preuzmemo izgradnju od Rače. Odnosno, kada se ta dodirna traka na Drini dogovori, a to će dogovoriti nadležna preduzeća, mi ćemo da izgradimo gasovod koji bi mogao da bude dovoljan  za naš konzul. Mi smo ranije razgovarali o gradnji dvije gasne elektrane na prostoru Republike Srpske i ja želim da obnovim i ojačam taj sporazum", rekao je Dodik. 

Kroz BiH se u posljednje vrijeme prelamaju politike velikih sila, što se pokazalo u Savjetu bezbjednosti UN-a, a ovo je pokazatelj da će Rusija nastojati da se aktivira u svim poljima, kako bi region bio politički stabilan i bezbjedan, smatraju analitičari. Miloš Šolaja kaže, važno je da jedna toliko moćna svjetska sila, kao što je Rusija, čuje jasne stavove Republike Srpske. A osim političkih tema, vrlo su važne i one o snabdijevanju gasom. 

"Što je danas jedno od pitanja broj jedan u Evropi, a i u svijetu svakako s obzirom na trenutno aktuelnu energetsku krizu u kojoj gas igra zaista odlučujuću uloge i kada su politike u pitanju. Očekuje se da če, naslonjena na Srbiju, i Republika Srpska dobiti tu gasnu mrežu i pouzdano snabdijevanje gasom, a sve zajedno to je jedina prava osnova za ubrzan ekonomski razvoj", rekao je Miloš Šolaja, stručnjak za međunarodne odnose.

U Moskvi bi moglo biti riječi, kaže Dodik, i o dolasku predsjednika Rusije Vladimira Putina u Banjaluku, na osvećenje hrama koji je replika onog koji je postojao u Kremlju. Zbog svega toga, našoj maloj zajednici veoma imponuje kad imamo razumijevanje jedne velike Rusije. Imponovalo bi nam da imamo razumijevanje i Amerike, ali nemamo. I zato smo, podvlači Dodik, prestravljeni njihovim prisustvom ovdje, jer oni nisu darodavci, oni su inkvizitori. 


Tagovi: