Предсједник Републике Српске

Додик: Кључно питање састанака у Анталији - ојачати сарадњу и наставити економску активност

 • Извор: РТРС
 • 28.02.2024. 21:51

Циљ мог одласка у Анталију на Економски форум, који је под покровитељством предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, је да ојачамо сарадњу са партнерима и наставимо економску активност, рекао је предсједник Републике Српске Милорада Додик.

- Поента је да ојачамо партнерства, те објаснимо актуелну ситуацију - навео је Додик.

Истакао је да ће у Турској покушати и да објасни питања која постоје у БиХ.

- Од којих је најочигледнији проблем, што раније предложен амбасадор од стране Бошњака и није прихваћен у Турској. Злоупотребљен је један поступак од стране бошњачког члана Предсједништва БиХ Денис Бећировића. Он је предложио некога кога турска страна није могла да прихвати, а довели су и нас до тога да морамо објашњавати себе - навео је Додик.

Истакао је да ће разговарати и о економским питањима.

- Покушавамо да рехабилитујемо проблем аутопут-а Сарајево-Тузла. Турска страна је доста тога већ урадила, али у Федерацији је вјечити проблем тај што не могу да се договоре око путних праваца. Када смо говорили о Коридору 5Ц, моја идеја је била да идемо од Бањалуке до Тузле. Дио који пролази кроз Српску би ми брзо урадили, али ако не могу у Федерацији да се договоре, није до нас - појаснио је Додик.

Истиче да је простор од Добоја до Тузле веома заживио.

- И мислим да треба у примарном интересу да се обезбиједи брза цеста. Република Српска има скромније потенцијале, имамо још око 150 километара ауто-пута да радимо - каже Додик.

У марту Додик путује и у Беч на дипломатску академију гдје ће одржати предавање о ситуацији у БиХ. Након тога је у Француској, гдје ће се састати са парламентарним институцијама, министрима и француским изаслаником за БиХ.

Каже, долазак мађарског премијера Виктора Орбана у Бањалуку, пролонгиран је због његових обавеза у САД, али очекује да датум доласка ускоро буде прецизиран.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.