ATV

Предсједник Републике Српске

Додик: Уставни суд потврдио да радим у складу са Уставом и законима

 • Извор: СРНА
 • 29.11.2023. 16:02

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је најважније да је Уставни суд Републике Српске утврдио да ради по Уставу и законима, истичући да ће једног дана проћи и тиранија са нивоа БиХ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је најважније то што је Уставни суд Српске утврдио да ради по Уставу и законима, додавши да ће једног дана проћи и тиранија са нивоа БиХ.

Додик је рекао да је Уставни суд Српске, штитећи Устав Српске, утврдио да, када је ријеч о доношењу указа, није повријеђен Уставом утврђени поступак доношења закона.

Он је навео да је правосуђе БиХ покушало да измисли разне ствари како би му пресудили и да у томе нису успјели, а да су онда нашли начин да покушају да покажу да је повриједио Кристијана Шмита јер "не поштује његове глупости".

Додик је поновио да се са Шмитом није састајао, да то не намјерава да уради, нити да са њим о било чему договара или дискутује.

"То и даље до краја остаје приватно лице којем моћ дају САД и које игнорише цијели уставни поредак, Дејтон и све оно што је право", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Предсједник Српске је навео да су он и чланови његове породице под санкцијама јер није хтио да ради оно што није у складу са Уставом.

Додик је истакао да је амерички изасланик Габријел Ескобар "насјео" на причу опозиције у Српској о крађи избора, иако су изборе пратили посматрачи ОЕБС-а и нико од њих није утврдио да нису били фер.

Он је навео да је Уставни суд институција Српске која има пуни уставни капацитет да одлучује о поштовању Устава и увијек треба и мора да се оглашава да заштити уставност.

"С друге стране, на нивоу БиХ имате све супротно Уставу, имате приватног човјека који намеће законе, тужилаштво које то прихвата како би се заштитили његов лик и дјело, тако што нико не смије бити против њега. Поставља се питање какав је то тужилац и правник који тако нешто може да прихвати", рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је у позадини потреба да се му се освете и да му направе проблеме.

"Ангажоваћемо још важних интернационалних правника и професора који се згражавају на овакве ситуације, односно да приватно лице то може да уради. Не можете одлуком мијењати законе, већ законом предвиђеном процедуром и то ради парламент, а не појединац", навео је Додик.

Он је нагласио да у свијету у посљедњим деценијама не постоји примјер да је неко тако нешто урадио.

Уставни суд Републике Српске утврдио је да Народна скупштина Републике Српске усвајањем и достављањем закона на проглашавање и њихово објављивање у "Службеном гласнику", а предсједник Републике доношењем указа, нису повриједили Уставом Републике Српске утврђени поступак доношења закона.

Због тога је Уставни суд оцијенио да су оспорени закони, у погледу поступка њиховог доношења, у сагласности са Уставом Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

 • 15:50 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.