Bivši predsjednik NSRS

Kalinić: Alkalaj izgubljen u vremenu i prostoru

  • Izvor: RTRS
  • 13.12.2022.10:58

Reagovanje Svena Alkalaja ambasadora BiH pri UN nakon sto mu je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović osporila da se ne može bez saglasnosti kompletnog Predsjedništva obratiti SB UN koji razmatra godišnji izvještaj Rezudualnog mehanizma za krivične sudove u bivšoj Јugoslavini jasno pokazuje koliko je ovaj diplomata izgubljen u vremenu i prostoru, rekao je za RTRS bivši predsjednik NSRS Dragan Kalinić.

"Nije prvi put da Sven Alkalaj svojim jednostranim i probošnjačkim ostrašćenim pristupom političkom stanju i problemima u BiH pokazuje da je zakašnjeli izvršilac poltičkog testamenta svog šefa Harisa Silajdžića", rekao je Kalinić.

Kanilić ističe da je Alakalaj "samo tobožnji predstavnik BiH" u najvišem svjetskom forumu.

"Јer dok god nastupa u svjetskoj organizaciji bez saglasnosti kompletnog Predsjedništva BiH on nema potrebni legalitet i legitimitet", naveo je Kalinić.

Kalinić kaže da je Alkalaj ništa drugo nego "turista" u zgradi na Ist Riveru.

"Јer djeluje bez službenog putnog naloga koji mu jedino može potpisati gospođa Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH i u narednih osam mjeseci predsjedavajuća ovog najvišeg organa BiH. Predviđam da će mu uskoro potpisati jedan drugi nalog, tj. nalog za povratak u Sarajevo. Tako će biti politički uklonjena još jedna štetočina koja uništava imidž one BiH koja je u izvornom Dejtonskom sporazumu definisana kao zajednica dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda. Da ne bi do formiranja svih elemenata vlasti na nivou BiH dobio još neku priliku da tu štetu napravi još većom, potrebno ga je odmah opozvati", smatra Kalinić.

Kalnić ističe da o stanju u BiH objektivnije govori predstavnik Rusije.

"Јer objektivnije o stanju u BiH, pa i povodom gore pomenutog izvještaja Rezidualnog mehanizma Haškog tribunala, koliko god to bilo paradoksalno, govori stalni predstavnik Rusije u UN nego Alkalaj kao lažni predstavnik BiH“, naveo je Kalinić.

Naveo je da zabrinute zapadne diplomate treba da znaju da Alkalaj nema legitimitet ni kod Srba, a kako kaže, svi su izgledi ni kod Hrvata iz BiH.

"Pa čiji je onda on? On nastupa u ime samo jedne opcije. tzv unitarno-bosanske politike koja je oličena nekada u Silajdžiću, a sada u Komšiću i sličnima. Sve proteklo vrijeme Alkalaj se slijepo, nimalo nesvjesno, drži političke matrice koja funkcionise kroz laži i propagandne konstrukcije o 'Srbima kao najvećim zločincima u protekloj bosanskoj tragediji i muslimanskom narodu koji je podnio najveće žrtve u proteklom ratu'", navodi Kalinić.

Kalinić je podvukao da u niti u jednom Alkalajevom dosadašnjem nastupu u najvišem svjetskom političkom forumu nije bilo naznake niti iskrene želje da se objektivno sagleda tragična "bosanska" prošlost i njena kontroverzna sadašnjost.

"Naprotiv, pozivajući se na brojne, vrlo diskutabilne presude Haškog tribunala prije svega Srbima namjerno je suzio vidno polje za bilo kojeg objektivnog posmatrača. Zato je kucnuo čas da ga se pod hitno opozove i vrati kući zajedno sa stolicom na kojoj je predugo sjedio svih proteklih godina. Ako kojim slučajem zbog nekog volšebnog izgovora zakasni na sutrašnji let za Sarajevo. Uskoro stiže drugi avion i na sarajevskom aerodromu ga jedva čekaju", zaključio je Kalnić.