ATV

Бивши предсједник НСРС

Калинић: БиХ је као троножац, измакне ли се "српска ногара", нема земље

  • Извор: СРНА
  • 19.11.2023. 10:30

Садашња БиХ је као троножац и уколико се измакне једна ногара, у овом случају српска, нема више земље, рекао је бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић поводом 28 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Калинић је нагласио да је током четири године рата животима најбољих међу Србима одбрањена Република Српска, која је створена прије трагичног сукоба у БиХ.

Присјећајући се 21. новембра 1995. године, Калинић је рекао да је Арнађеловдан те године био истовремено и дан разочарања, али и нове наде за српски народ на узаврелом босанском тлу.

- У то вријеме, стицајем околности био сам са највишим руководством Српске у ишчекивању коначних вијести из Дејтона. Свједок сам разочарења чињеницом да смо у мировном споразуму неправедно остали без сарајевских огњишта која смо крвљу бранили, без дијелова крајишких територија, са неријешеним питањем Брчког, без изласка на море, са пресјеченом територијом код Горажда - истакао је Калинић.

Према његовим ријечима, све је то помутило, ипак, радосну чињеницу да је коначно завршен рат, да је наступио мир, да је и кроз међународни споразум верификована Република Српска и да су сачуване готово све надлежности једне државне заједнице у оквиру редефинисане БиХ.

- Чим се наша делегација вратила из Дејтона интервенисали су, због могућег одбијања, тадашњи предсједник Србије Слободан Милошевић и српски патријарх Павле па је тешка срца прихваћено да у децембру у Паризу потпишемо коначни Дејтонски мировни споразум - подсјетио је тадашњи предсједник Народне скупштине Српске.

Он је истакао да је убрзо након потписивања и током свих протеклих 28 година услиједила клизајућа ревизија Дејтонског споразума, оличена у активности бројних опскурних организација и ликова делегираних од антисрпски острашћених западних администрација.

Калинић је нагласио да су сви они преузели улогу својеврсних оцеубица споразума, без обзира на то што су њихове државе и аутори и његови формални покровитељи, те додао да су шефови тих држава ставили своје потписе на оно што се сматра "словом изворног Дејтона", да је то непобитна чињеница, ма колико о томе ћутали.

Јасно је, каже, да то чине да би испунили своје глобалне планове на западном Балкану и удовољили нарастајућој муслиманској еуфорији да добију унитарну, односно своју државу и да у Европи остане "мирна Босна", а при томе све вријеме упорно игноришу чињеницу да дејтонску БиХ чине два ентитета и три равноправна конститутивна народа.

Он је указао на то да босански унитаристи сматрају да Србима и Хрватима не треба слобода и равноправност у БиХ кад имају матичне државе Србију и Хрватску и да, уколико им не ваља "грађанска", односно муслиманска БиХ, треба да "купе прње и иду у своје матице".

Босански унитаристи ће, истакао је он, 25. новембра славити ону БиХ из партизанских времена, заборављајући да и ЗАВНОБиХ није могао заобићи чињеницу да три народа чине БиХ, па би требало да је она подједнако добра за сва три.

Калинић је додао да су све то знали и знају бивши и садашњи колонијални управници, али да и даље силеџијски, мимо Устава и закона, настоје да произведу и одрже стање које је миљама далеко од онога што представља изворни Дејтонски мировни споразум.

Они, истакао је Калинић, попут правих политичких штеточина изврћу ствари наглавачке и са лицемјерном причом о такозваном духу Дејтона проглашавају Републику Српску и њено руководство рушиоцима Дејтонског споразума, посежу за санкцијама и организују политичке судске процесе према онима који раде у складу са Уставом и поштујући слово изворног Дејтонског споразума.

Ако се игнорише то слово, оцијенио је Калинић, и све то релативизује кроз флоскулу о такозваном духу Дејтона, онда им већинска Република Српска поручује да не жели да има посла са "политичким вампирима".

- Ако сматрају да је Дејтон мртав, да више не постоји, да му је истекао рок трајања и да они скривајући се управо иза њега, непостојећег, могу са нама и нашом државом коју смо направили прије рата и одбранили уз велике жртве да раде како им је воља, наша је коначна порука - Граница постоји! - рекао је Калинић.

Калинић је напоменуо да Република Српска зна свој пут, има људске и материјалне ресурсе да буде самоодржива, а исто мисле и инострани пријатељи Српске који добро разумију садашњу ситуацију у БиХ и спремни су да буду уз њу у сваком погледу.

- Зато и поручујемо западним менторима ове наопаке, деструктивне политике, ако макар један од три народа не жели ову земљу, онда се зна шта је њена судбина - закључио је Калинић.

У уторак, 21. новембра, навршава се 28 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм