Bivši predsjednik Narodne skupštine Srpske

Kalinić: Opozicija mora da zna da Srpska nije na prodaju

  • Izvor: ATV
  • 30.10.2021.19:15

Sve može biti na prodaju u životu, to je takva poruka životna ali država ne može biti nikada i nikome i opozicija o tome mora da vodi računa.

Ovo je poruka Dragana Kalinića, bivšeg predsjednika Narodne skupštine Srpske. Govoreći u našoj emisiji ''Priča se'' o jubileju Parlamenta, Kalinić je rekao i da su zapadne sile debelo upetljale svoje prste u dešavanja u BiH

„Žele da političkom silom i političkim nasiljem izguraju jedan koncept koji u suštini odgovara samo jednom narodu u BiH, a to su Bošnjaci. Vidimo da se i Hrvati, na određen način distanciraju od te ideje o građanskoj državi i preferiraju ideju o zaštiti nacionalnog identiteta“, rekao je Kalinić.

Za trideset godina postojanja Narodna skupština je bila na prvoj liniji odbrane srpskog naroda u BiH. Bez  Republike Srpske i njene Skupštine, srpski narod bi doživio novi pogrom. Zbog toga se morala i formirati Skupštine srpskog naroda u BiH, rekao je Slobodan Bijelić, poslanik u prvom sazivu najvišeg zakonodavnog tijela Srpske, gostujući u našoj emisiji "Priča se".  

"Treba reći da je Republika Srpska nastala baš tako kao brana novom pokolju nad Srbima skraja ovog dvadesetog vijeka koji bi bio treći po redu u tom istom vijeku. Dakle mi smo se odbranili, stasali i imali svoju vojsku", rekao je Bijelić.

Tokom godina Republika Srpska je trpila ogromne pritiske međunarodne zajednice da svoje dejtonske nadležnosti prenese na nivo BiH. Uvijek kada je bilo teško i kada se odlučivalo o reformama i prenosu nadležnosti postojalo je jedinstvo u Skupštini, ističe Velimir Sakan.  

"Znali smo da je to jedan veliki izazov za sve nas i da je sudbina Republike Srpske i građana Republike Srpske bitnija od nekih različitih političkih previranja i sve te reforme smo iznijeli zajedno i svakako treba pohvaliti u tom vremenu sve te političke lidere, stranke i nosioce tih funkcija gdje smo u svim tim procecima zajedno iznijeli taj teret", kaže Sakan.

Sakan kaže da dolazi vrijeme novih izazova i pritisaka na Republiku. Zbog toga je jedinstvo neophodno.Tagovi: