ATV

Бивши предсједник Народне скупштине

Калинић: Сада је битно јединство и окупљање око кључних националних питања

  • Извор: СРНА
  • 24.10.2023. 08:34

Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић оцјењује за Срну да је оснивање Скупштине српског народа у БиХ прије 32 године био историјски чин, те да је сада важно очувати имовину, као и јединство око кључних националних питања и окупљање око институција на челу са предсједником Српске.

За садашње и будуће генерације, истакао је Калинић, треба да важи само једна поука - никада не бисмо створили Републику Српску да у кључним моментима њене историје нисмо показали јединство, храброст и јасну визију шта желимо.

"Зато је данас, осим бескомпромисне борбе да сачувамо имовину, изузетно важно и да око кључних националних питања будемо јединствени и окупљени око институције предсједника Републике и Народне скупштине и наших представника у највишим тијелима БиХ и заједно са њима сачувамо оно што је уз велике жртве створено", навео је Калинић, који је и посланик првог сазива Скупштине српског народа у БиХ.

Калинић напомиње да је прије 32 године у Сарајеву основана Скупштина српског народа у БиХ, што се дешавало у тренутку распада бивше СФРЈ, а након слома Савеза комуниста као водеће политичке снаге и неуспјеха реформиста Анте Марковића да сачувају Југославију.

"Са ове дистанце гледано, оснивање Српске скупштине био је историјски и по

много чему јединствен одговор српских посланика у тадашњој Скупштини СР БиХ на једнострану и од Запада подстакнуту и подржану одлуку Муслимана и Хрвата да се БиХ (пратећи тренд Словеније и Хрватске) отцијепи из тадашње Југославије и једнострано прогласи независност", рекао је Калинић.

У овом историјском потезу, навео је он, незамјењива је била предводничка улога тадашњег СДС-а.

"Али, значајну снагу српском јединству тога времена дали су и српски посланици из других политичких партија, а прије свега Срби реформисти који су схватили да не могу бити мимо судбине свога народа и тешких искушења која га чекају пред надолазећим трагичним ратним догађајима", рекао је Калинић, који је у то вријеме био шеф Посланичког клуба реформиста.

Према његовим ријечима, остало је забиљежено да су тада сви српски посланици одбили такозвану Декларацију о независности БиХ коју су предложили СДА и ХДЗ (увезаних застава) и напустили скупштинске клупе.

Он додаје да је новоформирана Скупштина српског народа убрзо донијела одлуку о плебисциту који је одржан 9. и 10. новембра 1991. године и на којем се огромна већина Срба у БиХ /98 одсто/ изјаснила за останак у крњој Југославији.

"Иста Скупштина је 9. јануара 1992. године донијела још једну историјску одлуку - прогласила је Републику Српску. Муслиманске и хрватске политичке партије у тада већ крњој Скупштини БиХ расписују референдум о независности БиХ који је одржан 29. фебруара и 1. марта 1992. године. Западни моћници су тај референдум квалификовали као грађански, што је ноторна лаж", навео је Калинић.

Вишковић на митингу у Требињу: Бранимо институције и Републику Српску

Вишковић на митингу у Требињу: Бранимо институције и Републику Српску

Истина је, наглашава он, да је огроман број Срба бојкотовао тај референдум, па је то уствари био муслиманско-хрватски референдум.

Према његовим ријечима, јасно је да је Република Српска настала у миру и да су Срби понајмање жељели још један ратни сукоб.

"Зато је и те како важно да се са дужним поштовањем сјећамо свих оних посланика и чланова првих влада Републике Српске, као и наших бораца и мученика који су створили темеље, а њихови насљедници наставили су да изграђују ову нашу српску државу. Асоцијација `Ствараоци Републике Српске` којој припадају и први посланици наставља да његује културу сјећања на стварање Српске и наредних дана и мјесеци низом догађаја ће обиљежити и 24. октобар 1991. године као и све друге важније датуме након њега", поручио је Калинић.

Снажне поруке подршке Српској из Требиња

Снажне поруке подршке Српској из Требиња

Народна скупштина формирана је у Сарајеву на данашњи дан прије 32 године као Скупштина српског народа у БиХ.

На тој првој сједници расписан је плебисцит и усвојена Декларација о остајању српског народа у заједничкој држави Југославији.

Посланици Народне скупштине су 9. јануара 1992. године усвојили Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ и тај дан се у Републици Српској обиљежава као Дан Републике.

Народна скупштина је 28. фебруара 1992. године донијела Устав, као утемељење правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм