Portparol SNSD-a

Kovačević: Trivićeva izgubila kredibilitet, radi protiv volje naroda Srpske

  • Izvor: ATV
  • 23.06.2022.17:49

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je, komentarišući sastanak PDP-ove Jelene Trivić i Kristijana Šmita, da je Trivićeva ovakvim ponašanjem izgubila svaki kredibilitet i dignitet, te da radi protiv volje naroda Republike Srpske.

„Kada bilo koji od narodnih poslanika uradi nešto što je protiv volje naroda, a volja naroda se izražava u Narodnoj skupštini, onda gubi i taj epitet narodnog. Ona od danas nije više ni narodni poslanik jer je uradila nešto protiv zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, protiv volje naroda Republike Srpske. A volja naroda je definitivno da ne postoji vioski predstavnik u BiH i da Kristijan šmit može da bude sve ali visoki predstavnik ne može da bude“, izjavio je Kovačević.

On kaže da je Trivićeva danas pristala da pogazi prava Republike Srpske koja su Republici Srpskoj data Dejtonskim sporazumom.

„U Dejtonskom sporazumu, u Ankesu 10 piše da se visoki predstavnik bira samo na način da ga sporazumom izaberu strane potpisnice Aneksa 10 a to je i Republika Srpska. Srpska nije potpisala nikakav sporazum za bilo kakvog visokog predstavnika u BiH, niti je uslijedila rezolucija Ujedinjenih nacija“, rekao je Kovačević

Dodaje da lideri Srpske moraju da vode računa o tome da budu zaštićeni interesi Republike Srpske i da budu čuvana prava koja je Republika Srpska stekla, a njena prava su da bira visokog predstavnika.

„Možemo slobodno da kažemo da je Šmit danas došao u sjedište svoje kancelarije u Banjaluci. S obzirom da je Kristina Šmit, kao izmišljeni visoki predstavnik, do sada se u RS sreo jedino sa visokim funkcionerima PDP-a, sa Draškom Stanivukovićem, Aleksandrom Zolakom već dva puta i evo danas sa Jelenom Trivić“, kaže on.

On pita šta znači da Trivićeva „uvažava realnost“ i dodaje da i SNSD uvažava realnost „da je PDP najlošija moguća stranka po interese Republike Srpske“, koja radi samo ono što im se naredi izvana a sada im je naređeno da prihvate Kristijana Šmita kao visokog predstavnika bez obzora što je to protiv interesa Republike Srpske.

“Ostaje samo jedna istina. Za Milorad Dodika, za SNSD, za narod u Republici Srpskoj ne postoji visoki predstavnik u BiH. Za PDP i one koji naređenja primaju izvana postoji visoki predstavnik Kristijan Šmit. Dejtonski sporazum su obaveze za ljude i političare iz Republike Srpske, nisu obaveza za političare iz Srbije”, zaključuje Kovačević.