Предсједник Фискалног савјета Републике Српске

Крајишник: Резолуција о Сребреници направила штету цијелој БиХ, па и чланству у ЕКОСОК-у

  • Извор: СРНА
  • 13.06.2024. 08:53

Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник изјавио је Срни да је резолуција о Сребреници направила штету цијелој БиХ, па и чланству у Економски и социјални савјет УН (ЕКОСОК), у чији нови сазив није ушла БиХ.

"То што БиХ није добила довољну већину гласова за ЕКОСОК - није никакво чудо. БиХ је очигледно подијелила свијет када је ријеч о резолуцији о Сребреници, која је усвојена, али није добила већину гласова", оцијенио је Крајишник.

Крајишник је истакао да су и друге земље имале жељу да буду чланице ЕСКОК-а и да су лакше прикупиле довољан број гласова него БиХ.

Према његовим ријечима, за резолуцију о Сребреници је лобирало толико великих моћних земаља, па није успјела добити већину.

Додик: Уз подршку институција српске наставити развој Бањалуке

Додик: Уз подршку институција српске наставити развој Бањалуке

"Како би онда добила већину тамо гдје нема лобиста и гдје иза тога не стоје велике силе", рекао је Крајишник, након што је загребачки "Вечерњи лист" објавио да је Мисија БиХ у УН доживјела фијаско јер није успјела да обезбиједи подршку за избор БиХ међу 18 чланица ЕКОСОК-а, а ову информацију није ни објавила.

Предсједник ЕКОСОК-а Паула Нарваез објавила је да је 18 земаља, међу којима није БиХ, изабрано у сазив ове организације, која је након Савјета безбједности, најважније тијело УН. БиХ су избацили Азербејџан и Јерменија, који су добили подршку 148 земаља, док је за БиХ гласало тек 76 земаља.

9. јануар остаје Дан Републике, странци сервирају лажи

9. јануар остаје Дан Републике, странци сервирају лажи

Покушај укључења БиХ у ЕКОСОК УН подржала су сва три члана Предсједништва БиХ, а процјена је да је чланство БиХ у ЕКОСОК-у постало колатерална штета недавних подизања напетости у земљи након подјела због доношења у УН резолуције о Сребреници.

"Ваља рећи да мале државе, каква је БиХ тешко могу у исто вријеме прогурати своје двије кандидатуре или пак резолуције. `Резултат` са ЕКОСОК-ом је велика пропуштена прилика за видљивост и позитивно међународно ангажовање и позицију БиХ", навео загребачки дневник.

Пратите нас и путем Вибера