Helikopterski servis Srpske

Kusturić: Sve veći broj intervencija, potrebna nabavka novog helikoptera

  • Izvor: Srna
  • 07.03.2023. 13:02

Helikopterski servis Republike Srpske trenutno raspolaže sa dvije letjelice, a sve veći broj medicinskog vazdušnog transporta, te intervencija u kriznim situacijama izazvanih vremenskim nepogodama ukazuju da je potrebno nabaviti još jednu letjelicu kako bi što uspješnije odgovorili na izazove, rekao je direktor ovog servisa Boban Kusturić.

Kusturić je naveo i da Helikopterski servis ima dovoljno obučenog kadra, kao i potrebnu infrasturkturu, tako da bi još jedan helikopter više nego dobro došao.

"Prošle godine imali smo više od hiljadu letova, a 80 odsto je bilo za potrebe hitnog medicinskog transporta, gašenje požara i reagovanja u drugim prirodnim nepogodama. Sve to smo uradili sa dvije letjelice koje imamo na raspolaganju, `agusta 119 koala`, koja je stara četiri godine i `bel 206` star već 40 godina“, istakao je Kusturić.

On je napomenuo da se o održavanju letjelica maksimalno vodi računa i da bezbjednost putnika ni na koji način nije ugrožena, ali da treba imati u vidu da godine čine svoje i da dođe vrijeme kada ih treba obnavljati.

Kusturić je dodao i da mu je jasno kakva je ekonomska situacija, ali da se ne može zanemariti ni situacija na terenu.

"Dešava nam se da imamo nekoliko poziva u isto vrijeme, ali medicinske evakuacije su prioritet, u odnosu na sve druge aktivnosti koje imamo. Tako da, ako se poziv za medicinski transport desi dok helikopter gasi požar, prekidamo sve i usmjeravamo se na pacijenta i spasavanje života", rekao je Kusturić.

On je podjsetio da se nedavno dogodilo da su u toku jednog dana stigla dva poziva iz bolnice Trebinje za hitan transport pacijenata.

"To smo sa dva helikoptera mogli organizovati, ali da se u međuvremenu dogodio i treći poziv, teško bi bilo odgovoriti i na njega", napomenuo je Kusturić.

On smatra i da su bez argumenata tvrdnje pojedinaca da su letovi helikopterom izuzetno skupi, te da ne postoji ekonomska isplativost.

"Želim da građani znaju činjenice, jer se nerijetko mogu čuti paušalne ocjene pojedinaca, kojima ni blizu nije poznato kako izgledaju naše operacije, niti koliko koštaju, mada je lako sve izračunati", ukazao je Kusturić.

On je naveo da konkretno let na relaciji Banjaluka - Istočno Sarajevo letjelicom "bel 206" traje oko 45 minuta, te da je potrebno oko 60 litara kerozina.

"Riječ je o najjeftinijem gorivu, te kada to pretvorimo u novac, taj let zajedno sa troškovima održavanja, košta par stotina KM. Tako da je ekonomska isplativost više nego opravdana, naročito kada je riječ o medicinskim evakuacijama koje radimo", tvrdi Kusturić.

On je podsjetio da je Helikopterski servis Srpske reagovao i u slučaju saobraćajne nezgode, koju je doživio stanovnik Srpske u Crnoj Gori.

"Izvršili smo njegov transport iz Crne Gore u Univerzitetski klinički centar Srpske, a kasnije smo došli do informacije da bi njegovo liječenje mjesec i po dana, koliko je trajalo, da je ostao tamo koštalo Republiku Srpsku nekoliko stotina hiljada evra", rekao je Kusturić.

(Foto: RTRS)