Poslanik SNSD-a u NSRS

Mazalica: Bećirović nije neko ko može donijeti bilo kakvu odluku

  • Извор: СРНА
  • 16.01.2023. 19:08

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović nije neko ko može donijeti bilo kakvu odluku, a u sjedište NATO-a je otišao da se eventualno dodvori tom vojnom savezu.

Mazalica je rekao da bošnjački član Predsjedništva nastavlja praksu svojih prethodnika koji su samostalno donosili odluke i bez dogovora sa druga dva člana odlučuje o pitanjima za koja je potrebna saglasnost sva tri konstitutivna naroda.

"Bećirović nije neko ko može donijeti bilo kakvu odluku. On je sa posjetom u Briselu samo izrazio svoje političko opredjeljenje. Na kraju krajeva, otišao je na put da se eventualno dodvori NATO savezu i da se pokaže kao jedan kooperativan političar", rekao je Mazalica komentarišući Bećirovićevu posjetu sjedištu NATO-a u Briselu tokom koje je rekao da će učiniti sve "da BiH što prije postane članica NATO-a".

On je podsjetio da za pristupanje NATO-u ne treba samo jedan glas i jedna odluka, nego niz odluka Predsjedništva BiH i Savjeta ministara, kao i provođenje određenih reformi.

"Te reforme uključuju i saglasnost entitetskih vlasti tako da bez političke volje nema pristupanja NATO-u, ali kada bi i postojala politička volja, taj put nije lak i jednostavan i sigurno ga Bećirović sa svojim čarobnim štapićem ne može postići", rekao je Mazalica Srni.

Prema njegovim riječima, Bećirović na ovaj način želi da polemiše sa strukturom iz SDA, koja u Federaciji BiH nastoji da predstavnike "osmorke", odnosno "šestorke" ili "trojke" optuže kao previše fleksibilne u pregovorima sa predstavnicima iz Republike Srpske i tako žele da ih optuže da su zaustavili put prema NATO-u.

Mazalica kaže da Bećirović šalje poruku da je on za put ka NATO-u, ali ta poruka nema nikakvo pokriće.

Bećirović je danas u sjedištu NATO-a u Briselu rekao da će učiniti sve u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima "da BiH što prije postane članica NATO-a", te pozvao generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga da što prije posjeti BiH.

"Tom prilikom on je izrazio opredijeljenost da će učiniti sve u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, donesenim zakonima, te strateškim odlukama, koje su usvojene uz puni konsenzus svih političkih aktera, da Bosna i Hercegovina što prije postane članicom NATO-a", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U Kabinetu srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović Srni je danas rečeno da je posjeta Bećirovića sjedištu NATO saveza u Briselu individualnog karaktera, odnosno da je riječ o pojedinačnoj posjeti jednog člana i njegovog kabineta.